OMS ANUNȚĂ CĂ PANDEMIA NU S-A ÎNCHEIAT, PFIZER LUCREAZĂ LA UN VACCIN UNIVERSAL ANTI-COVID

Distribuie pe:

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat miercuri decizia de a menține încadrarea Covid-19 ca “urgență sanitară internațională” sau “pandemie”, apreciind că evoluția bolii este imprevizibilă, iar mortalitatea se menține la un nivel ridicat, relatează EFE, preluat de Agerpres.

Într-o conferință de presă, directorul general al organizației, Tedros Adhanom Ghebreyesus, Comitetul de Urgență al OMS (format din cercetători independenți), a recomandat să nu fie schimbat nivelul de alertă privind Covid-19, existând perspectiva ca virusul să continue să se transmită în mod intens.

La rândul său, președintele Comitetului de urgență al OMS, Didier Houssin, a susținut că “nu este momentul să ne relaxăm cu privire la acest virus”, ci să continuăm să folosim testele de depistare pentru Covid-19.

Despre subvariantele de Omicron descoperite recent (BA.4 și BA.5), directoarea programului de combatere a Covid-19 din cadrul OMS, Maria Van Kherkove, a confirmat că au fost detectate în mod limitat în țări din Africa și Europa și că se analizează dacă prezintă o schimbare semnificativă față de varianta originală.

Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a mai subliniat faptul că trebuie menținute eforturile ca vaccinurile și alte instrumente dezvoltate împotriva pandemiei să fie distribuite în mod echitabil între țări și în interiorul lor și să se continue programul de vaccinare pentru cei cu vârsta peste 65 de ani, mai ales în Africa.

Acoperirea breșelor existente în accesul la vaccinuri “este cel mai bun mod de a ne proteja de viitoare focare”, a comentat Tedros.

Numărul deceselor de Covid-19 raportate la nivel global, în ultima săptămână, a fost cel mai scăzut de la începutul pandemiei.

În acest context general, grupul american Pfizer a vorbit despre lansarea unui vaccin anti-Covid care să fie eficient împotriva mai multor variante ale noului coronavirus până în toamna acestui an, însă aceasta este “o posibilitate, dar nu o certitudine”, după cum a declarat miercuri Albert Bourla, CEO-ul grupului farmaceutic american Pfizer, citat de AFP.

“Sper că până la toamnă - dar nu este o certitudine - vom putea avea un vaccin” care să fie eficient “împotriva tuturor variantelor cunoscute până în prezent”, a adăugat Albert Bourla

într-o conferință de presă organizată de Federația Internațională a Industriei Farmaceutice (IFPMA).

Compania Pfizer realizează o serie de studii pentru a determina cea mai bună formulă a unui astfel de vaccin.

“Odată ce vom avea datele științifice, ele ne vor permite să decidem care dintre vaccinurile dezvoltate este cel mai bun (...) Odată ce vom ști care este cea mai bună cale de urmat, vom cere omologarea serului în Statele Unite, în Europa și în celelalte zone ale lumii”, a adăugat CEO-ul Pfizer.

Lasă un comentariu