INFECȚIA CU VIRUSUL ZIKA - O AMENINȚARE GLOBALĂ IMINENTĂ?

Distribuie pe:

Cercetătorii nu exclud posibilitatea izbucnirii unui focar de virus Zika, o singură mutație fiind suficientă pentru a declanșa “o răspândire explozivă”, notează bbc.com * Boala a constituit o urgență medicală globală în 2016, când mii de copii s-au născut cu leziuni cerebrale după ce mamele lor s-au infectat în timpul sarcinii * Oamenii de știință sunt de părere că se impune mai multă preocupare în identificarea de mutații, întrucât experiențele de laborator, descrise în revista “Cell Reports”, sugerează că virusul ar putea suporta, cu ușurință, noi modificări, creând noi variante* Studii recente despre infecții arată că astfel de variante se pot dovedi foarte eficiente în transmiterea virusului, chiar și în țările în care populația a dobândit imunitate, de la focarele anterioare de Zika, afirmă echipa de la Institutul de Imunologie La Jolla (SUA) * Experții afirmă că descoperirile, deși teoretice, trag un semnal de alarmă asupra faptului că și alte virusuri decât Sars-Cov-2 pot reprezenta o amenințare.

Virusul Zika este cel mai adesea transmis la oameni prin înțepăturile de țânțari din specia Aedes, în principal în zonele tropicale și subtropicale, însă această specie se regăsește în întreaga lume. Înțepăturile se produc mai ales în timpul zilei. Majoritatea celor infectați cu virusul Zika nu prezintă semne și simptome. Unii au febră ușoară, erupții cutanate și dureri musculare. În cazuri rare, virusul Zika poate produce complicații ale creierului sau ale sistemului nervos, cum ar fi sindromul Guillain-Barre, chiar și la persoanele asimptomatice. Infecția cu virusul Zika se mai numește și Zika, febra Zika sau boala cu virus Zika.

Când și dacă apar simptomele, ele încep să se manifeste de obicei între 2 și 14 zile după ce o persoană este înțepată de un țânțar infectat. Simptomele durează de obicei aproximativ o săptămână și majoritatea pacienților se recuperează complet.

Semnele și simptomele virusului Zika includ cel mai frecvent: febră ușoară, erupții cutanate, dureri articulare, în special la nivelul mâinilor și al picioarelor, conjunctivită, dureri musculare, dureri de cap, dureri oculare, oboseală sau senzație generală de disconfort, dureri abdominale.

Când un țânțar înțeapă o persoană care este deja infectată cu virusul Zika, virusul infectează țânțarul. Apoi, când țânțarul infectat înțeapă o altă persoană, virusul intră în fluxul sanguin al acesteia și provoacă o infecție.

În timpul sarcinii, virusul Zika se poate transmite de la mamă la făt.

De asemenea, el se poate răspândi de la o persoană la alta prin contact sexual neprotejat, prin transfuzii de sânge sau prin donarea de organe.

Zonele cu risc ridicat includ câteva dintre insulele Pacificului, o serie de țări din America Centrală, de Sud și de Nord și insulele din apropierea Africii de Vest. Deoarece țânțarii care poartă virusul Zika se găsesc în întreaga lume, este posibil ca focarele să continue să se răspândească în noi regiuni.

Femeile care sunt infectate cu virusul Zika în timpul sarcinii au un risc crescut de avort spontan, naștere prematură sau făt mort. Infecția cu virusul Zika în timpul sarcinii crește, de asemenea, riscul de malformații congenitale grave la sugari (sindrom Zika congenital), și anume: creierul și dimensiunea capului mult mai mici decât cele normale (mirocefalie), cu un craniu parțial prăbușit; leziuni ale creierului și țesuturi cerebrale reduse; leziuni oculare; probleme articulare, inclusiv mișcare limitată.

La adulți, infecția cu virusul Zika poate duce la complicații ale creierului sau ale sistemului nervos, cum ar fi sindromul Guillain-Barre (care, la rândul său, poate duce la paralizie), chiar și la persoanele care nu prezintă simptome de infecție.

Nu există vaccin sau tratament specific pentru infecția cu virusul Zika. Pentru ameliorarea simptomelor, se recomandă odihna, consumul de lichide, pentru a preveni deshidratarea. Medicamentul fără prescripție medicală acetaminofen (Tylenol) poate ajuta la ameliorarea durerilor articulare și a febrei.

Simptomele infecției cu virusul Zika sunt similare cu alte boli transmise de țânțari, ca de pildă febra Dengue. “Dacă vă simțiți rău după o călătorie recentă într-o zonă în care bolile transmise de țânțari sunt frecvente, consultați-vă medicul. Nu luați ibuprofen (Advil, Motrin IB ș.a.), naproxen sodic (Aleve) sau aspirină, până când medicul dumneavoastră nu exclude febra Dengue. Aceste medicamente pot crește riscul unor complicații grave”, recomandă cercetătorii de la Clinica Mayo (SUA).

În prezent, cercetătorii lucrează la un vaccin împotriva virusului Zika. Deocamdată, cel mai bun mod de a preveni infecția este evitarea înțepăturilor de țânțari și reducerea habitatelor acestora, prin curățarea spațiilor cu apă stătută din gospodărie - jgheaburi, ghivece cu flori etc., purtarea unei vestimentații care să acopere cât mai mult din suprafața corpului, aplicarea de creme protectoare. (surse - mayoclinic.org, who.int)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu