TURISM PASCAL 2022

Distribuie pe:

Câteva sute de turiști sunt așteptați pe litoral săptămâna viitoare, de Paște, în timp ce de 1 Mai numărul acestora va fi de peste 30.000, estimează operatorii din turism

Dacă de Paște, litoralul țării noastre nu este printre destinațiile turistice favorite, românii preferând agroturismul în România sau o vacanță în străinătate, de 1 Mai, agenții economici de pe litoralul românesc își iau “revanșa”, având “primele serii consistente de turiști” din an.

“De Paște, în general, litoralul nu este o destinație favorită, pentru că românii aleg fie o destinație externă, sau dacă vorbim de România, se preferă destinațiile de agroturism mai ales, acolo unde sunt bine conservate și promovate. Dacă vremea este frumoasă, sigur mereu avem și turiști care aleg să vină pe litoral, mai ales că ceremonia noastră de Paște - lumina care vine de la malul mării este o ceremonie mai specială față de restul țării. De cealaltă parte însă, se situează vânzările pentru 1 Mai, atunci când întotdeauna ne luăm, să zicem așa, revanșa, în sensul că 1 Mai, este de fapt, primul moment în care avem primele serii consistente de turiști. Este adevărat, vorbim de turiști tineri, turiști foarte tineri, dar și de familii mature cu copii mai ales dacă vremea este frumoasă”, a declarat, pentru AGERPRES, președintele onorific al asociației patronale RESTO Constanța, Corina Martin, citată de Agerpres.

Potrivit acesteia, de Paște, pe litoralul românesc vor fi câteva sute de turiști, unitățile de cazare cu centre SPA, de relaxare, fiind cele mai căutate, în special de familii.

“Vor fi câteva sute de turiști de Paște, în general pe litoral, (...) hotelurile care au SPA, aceste facilități de repunere în formă,u câștigat foarte mult în ultima vreme. Oamenii își îngrijesc puțin și sănătatea, pe lângă dorința de a pleca undeva și atunci, combinația aceasta, între cazare, masă, dar și proceduri de repunere în formă, după o perioadă care ne-a marcat, această combinație este cea mai căutată în acest moment de familii, chiar și de Paști”, a spus reprezentanta RESTO Constanța.

De 1 Mai, majoritatea turiștilor care vin pe litoral aleg stațiunile Mamaia, Vama Veche și Costinești.

“În general, 1 Mai se vinde mai târziu, nu este un produs care să se vândă prin programul «Înscrieri timpurii» așa cum se vând vacanțele verii, prin acest program fiind căutate și cumpărate vacanțele din iulie, august, acolo unde știm bine că avem cele mai mari tarife, deci și discounturile sunt atractive. Per total, cred că vom avea din nou peste 30.000 de turiști pe litoral de 1 Mai, în continuare, bineînțeles, Mamaia și Mamaia Nord, dar și Vama Veche și Costinești, pentru că la Costinești va fi un festival de muzică tânără. Acestea vor fi stațiunile preferate pentru 1 Mai, rămâne să vedem cum va fi vremea, e un factor extrem de important întotdeauna, mai ales de 1 Mai, când oamenii stau în cumpănă dacă să plece spre litoral sau nu”, a declarat Corina Martin.

Ea a afirmat că, după doi ani de pandemie, oamenii apreciază mai mult vacanțele și vor să plece de acasă chiar și pentru un weekend. Referitor la prețuri, tarifele vacanțelor pe litoral au crescut cu cel puțin 15%.

“Tarifele pentru vacanțele pe litoral sunt mai mari, este foarte limpede, dar așa este în toată țara și în toată lumea. Pentru litoral, undeva spre 15% cel puțin ar fi o creștere, evident că ea este mai mică sau mai mare în funcție de perioada din vară. Atunci când ai cerere foarte mare, de exemplu în august, creșterea este chiar puțin mai mare pentru că este normal, este mecanismul cerere-ofertă care stabilește de fapt, până la urmă, cu cât se poate mări sau micșora tariful unei vacanțe. Nu sunt însă reduceri și, repet, majorări. De ce? Este un trend foarte, foarte clar de a pleca în vacanță. Și noi, în agențiile de turism, avem de-a face cu vânzări foarte mari de vacanțe, deci este clar o tendință a românilor de a pleca oriunde, numai să plece. Este clar că și-a pus amprenta această perioadă de doi ani care ne-a marcat puternic. Oamenii cred că pun acum mai mult preț pe vacanță și pe orice ieșire, chiar și de un weekend, măcar de un city-break”, a mai spus Martin.

Conform site-urilor de specialitate, pentru vacanța de Paște în stațiunea Mamaia, la un hotel de 4 stele, tarifele sunt și de circa 350 lei pentru un sejur de două nopți/camera dublă standard, cu mic dejun și pachet pascal în cameră în seara de Înviere, dar și de peste 1.100 lei/3 nopți pentru o cameră dublă/apartament cu mic dejun și cină, precum și un prânz festiv în ziua Paștelui, pentru sejururi de minimum trei nopți. La un hotel de 3 stele, în aceeași stațiune, o cameră dublă poate ajunge la 220 lei pe noapte pentru un sejur de minimum 2 nopți.

Lasă un comentariu