CUM VĂDUVA REGELUI MAȘINILOR DE CUSUT SINGER ȘI-A DAT FAȚA STATUII LIBERTĂȚII!

Distribuie pe:

După o lungă călătorie peste ocean, America întâlnește statuia gigantică a Libertății care sosește. Această femeie maiestuoasă, avântată deasupra insulei Bedlow, a fost mult timp un simbol al Lumii Noi. Statele Unite au primit-o în dar din partea Franței în cinstea sărbătoririi a 100 de ani de independență. Să vă spunem cum una dintre cele mai bogate și atractive femei din America și-a “dat” fața acestei statui.

Viața Isabellei Boyer arată ca un roman palpitant. La 20 de ani s-a căsătorit cu inventatorul, de 50 de ani, al mașinii de cusut, Isaac Singer, iar după moartea acestuia a devenit cea mai bogată femeie din țară.

O doamnă frumoasă, interesantă, nu a fost niciodată ignorată.

Nu e de mirare că a fost aleasă model pentru Statuia Libertății: după toate acestea a întruchipat visul american devenit realitate.

O femeie, devenită cândva model pentru simbolul Libertății, s-a născut la Paris, în familia unui tată cofetar, din Africa, și a mamei sale, care era englezoaică. Fetița nou-născută se numea Isabella: un nume frumos trebuia să fie garanția unei soarte frumoase. Curând a devenit clar că natura i-a oferit Isabellei o atracție rară. Să fie de mirare că de mică a început să lucreze ca model? Pentru a reuși, frumusețea nu era de ajuns: era nevoie de conexiuni, cunoștințe utile. Isabella a plecat cu curaj într-o călătorie: a înțeles că doar în capitalele statelor puternice ar putea obține totul.

Văduva era încă prea tânără ca să se îngroape de vie sub pături de doliu.

Au trecut câțiva ani, iar Isabella s-a recăsătorit cu violonistul olandez Victor Robstet. A fost o celebritate mondială, dar și contesă, așa că Isabella a devenit contesă. Avea aproape 40 de ani, contesa arăta excelent, își permitea cele mai la modă și scumpe ținute.

În curând, Isabella a devenit vedeta saloanelor seculare - a fost invitată de bună voie la o petrecere cu participarea reprezentanților boemiei. La unul dintre aceste evenimente, l-a cunoscut pe August Bartoldi - un sculptor celebru. Potrivit unor date, în Isabella a văzut o imagine a libertății, care s-a transformat ulterior într-o statuie celebră. A fost impresionat, de fapt, de Statele Unite - o călătorie în această țară, amploarea ei, diverse minuni ale naturii i-au făcut o impresie uriașă.

Bartoldi a acceptat crearea unei sculpturi din tencuială de 11 metri a unei femei care ține o torță într-o mână și în cealaltă - un grafic cu data adoptării Declarației de Independență a Statelor Unite.

Ulterior a construit o statuie înaltă de 50 de metri cu ajutorul a zeci de prieteni pe acest model. Pentru ea au fost necesare 31 de tone de foi de cupru.

Alte celebrități au luat parte la crearea libertății gigantice. Inginerul Gustav Eiffel, de exemplu, a lucrat la dezvoltarea unei întăriri metalice.

Generalul erou de război Sherman a ajutat la alegerea unui loc pentru instalarea unei statui. Joseph Pulitzer - fondatorul “presei galbene” - a publicat apeluri către cetățenii americani să strângă fonduri pentru un proiect grandios...

Ca urmare, statuia Libertății cu chip de zeiță antică a fost ridicată pe insula Bedlow, dar în același timp, creată după chipul și asemănarea Isabellei Boyer-Singer, o femeie devenită întruchiparea “visului american”. Isabella, apropo, a supraviețuit celui de-al doilea soț. Și la 50 de ani s-a căsătorit pentru a treia oară - cu Pol Sohezh, un celebru colecționar de opere de artă scumpe.

A trăit 62 de ani și a murit în 1904, la Paris. Și statuia cu fața ei încă se înalță deasupra Insulei Bedlow, simbolizând principala mândrie americană - Libertatea!...

MARIA POPESCU

Lasă un comentariu