CASA COPILĂRIEI ACTORULUI OVIDIU IULIU MOLDOVAN - PRIMA CASĂ MEMORIALĂ DIN JUDEȚUL MUREȘ

Distribuie pe:

În urma unor demersuri de peste 10 ani, efectuate de Direcția Județeană pentru Cultură Mureș, Primăria orașului Sărmașu a reușit să achiziționeze imobilul în care a copilărit actorul Ovidiu Iuliu Moldovan, situat în satul Vișinelu, iar acesta va adăposti prima casă memorială din județ.

* Direcția de Cultură Mureș, eforturi pentru prima casă memorială din județ

“Județul Mureș nu are încă o casă memorială. Am încercat, de mai bine de un deceniu, să-i convingem pe moștenitori că destinația cea mai potrivită pentru această casă este cea a memoriei culturale. Casa trebuie reabilitată, trebuie adunate bunuri legate de Ovidiu Iuliu Moldovan, de la Teatrul Național din Timișoara, unde a debutat, apoi Teatrul Național din București, studiourile de film și Televiziunea Română, pentru recuperarea trecutului”, a declarat Nicolae Băciuț, directorul Direcției de Cultură Mureș.

După achiziționarea casei copilăriei lui Ovidiu Iuliu Moldovan, în interiorul acesteia au fost descoperite o serie de documente, scrisori, un costum de scenă, fotografii, poezii, o serie de texte scrise de mână, unele bătute la mașina de scris, pe care actorul le-a depozitat acolo în timpul vieții.

Toate documentele au intrat în custodia Direcției de Cultură Mureș, până la reabilitarea casei și, eventual, a bucătăriei de vară care se află în acea curte.

* Casa, cumpărată cu bani din bugetul local

Primarul orașului Sărmașu, Valer Botezan, a precizat, pentru AGERPRES, că locuința lui Ovidiu Iuliu Moldovan din satul Vișinelu a fost cumpărată cu fonduri alocate din bugetul local.

“După înființarea Asociației Fiii Satului Vișinelu, Primăria Sărmașu a alocat, în acest an, un buget de 30.000 lei, în urma negocierii cu fratele actorului. Consiliul Local este dispus să sprijine și reabilitarea casei, dar este nevoie de mult mai mult, pentru că dorim să organizăm aici un festival de teatru și de film”, a menționat Valer Botezan.

* Vecinii își amintesc cu drag de familia marelui actor

Vasile Rusu, unul dintre vecinii din Vișinelu cu care Ovidiu Iuliu Moldovan ținea în permanență legătura, își amintește cu nostalgie de marele actor și ne mărturisește că are o fotografie făcută cu acesta de care nu se va putea despărți nici când va pleca din această lume.

“Aici a stat moșu' (bunicul - n.r.) lui Ovidiu Iuliu Moldovan, a locuit aici. Îl cunoșteam foarte bine. Mă duc acasă și vă aduc poza pe care o păstrez cu sfințenie. Scrie pe ea: «Lui Vasilică, pui de ardelean, nu-i doresc decât să fie demn de tatăl lui - 30 martie 1984» și alta, «Lui Vasilică, cu prietenie, Ovidiu Iuliu Moldovan». Vorbeam cu el în permanență și, înainte să moară, cu două săptămâni, am vorbit cu el. Ce s-a întâmplat, nu știu. Era un om clasa întâi, îi plăceau poeziile lui Eminescu. Teiul, Salcâmul (Sara pe deal - n.r.), astea îi plăceau. Îmi spunea: «Vasile, să nu tai teiul, stejarul și salcâmul». (...) Bine ar fi ca aici să fie o casă memorială, aș vrea să prind în viață asta, mi-aș dori să se facă o alee frumoasă cu trandafiri, de la poartă până la casă, ce fain ar fi. Un singur actor am avut și noi, mai sunt oameni învățați, dar el a fost acolo, în filme. Nu dau poza asta nici când mor, cu mine să o pună”, ne-a spus Vasile Rusu.

* Bibliotecara Dinuca Burian este cea care organizează în fiecare an o ceremonie de comemorare a actorului

“Ovidiu Iuliu Moldovan reprezintă mult pentru noi și pentru tânăra generație care ar trebui să îi cunoască opera, să îi cunoască activitățile, filmele în care a jucat. M-am ocupat atât de mult de actorul nostru pentru că la nivelul orașului Sărmașu este cea mai mare personalitate recunoscută la nivel național. Mai mult, a rămas orfan la vârsta de doi ani, tatăl lui a murit în condiții mai puțin obișnuite și a vrut neapărat ca această statuie, care este ridicată în fața bibliotecii, să fie ridicată în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial, în memoria tatălui său și a celor masacrați la Sărmașu, în septembrie 1944 - 126 de evrei și 35 de români, care au fost îngropați pe o pășune, la Cămărașu. Există o casă în care a copilărit împreună cu o mătușă, căreia îi spunea sora Virginia, care era călugăriță greco-catolică, și cu mama lui. Din câte știu, la Vișinelu s-a constituit o Asociație a Fiilor Satului, prin aceasta s-a luat legătura cu fratele lui și s-a reușit achiziționarea casei, cu sprijinul primăriei. De fiecare dată, în 12 martie, când s-a stins, îl evocăm. Au participat, an de an, oameni de cultură mureșeni și chiar unul dintre frații lui, Cornel Năsălean, care acum este bolnav și nu mai poate participa. El ne povestea despre viața și copilăria lui Ovidiu Iuliu Moldovan.

O parte a copiilor sunt interesați, s-a încercat ca la Zilele Orașului să se facă un festival al filmului Ovidiu Iuliu Moldovan, a rămas doar la ediția a doua, să sperăm că va fi reluat”, a arătat Dinuca Burian.

Ovidiu Iuliu Moldovan s-a născut în data de 1 ianuarie 1942 la Vișinelu, județul Mureș, și s-a stins din viață în 12 martie 2008, la București. A jucat în aproape 50 de filme și în zeci de roluri în piese de teatru, teatru TV și teatru radiofonic, având la activ și circa 80 de emisiuni de poezie.

Actorul a fost distins cu Ordinul “Steaua României”, în grad de cavaler, conferit post-mortem la 15 martie 2008, prin decret al președintelui României de la acea vreme, Traian Băsescu, și cu Ordinul Meritul Cultural în grad de comandor.

Foto și text AGERPRES

Lasă un comentariu