PUTIN DE ZIUA VICTORIEI: “OCCIDENTUL SE PREGĂTEA SĂ NE INVADEZE”

Distribuie pe:

Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni că “intervenția” Rusiei în Ucraina a fost necesară, pentru că Occidentul “se pregătea să ne invadeze pământul, inclusiv Crimeea”, informează Reuters.

Putin și-a începutul discursul anual cu ocazia Zilei Victoriei, la începutul paradei militare ce are loc în Piața Roșie, pentru a marca victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial.

Potrivit lui Putin, forțele armate și voluntarii ruși care luptă în regiunea Donbas din Ucraina luptă pentru Patria lor. “Voi luptați pentru Patria voastră, pentru viitorul ei”, a declarat Vladimir Putin în timpul discursului susținut de la tribuna Kremlinului, în Piața Roșie.

“Moartea fiecărui soldat și ofițer este dureroasă pentru noi. Statul va face totul pentru a avea grijă de familiile lor”, a asigurat Putin.

Președintele rus și-a încheiat discursul cu îndemnul lansat soldaților din Piața Roșie: “Pentru Rusia, pentru Victorie, Ura!”.

Circa 11.000 de militari au fost prezenți la defilarea din Piața Roșie.

Manifestări similare vor avea loc și în alte 28 de orașe ruse, din Vladivostok, în Oceanul Pacific, și până în Sankt-Petersburg, la Marea Baltică.

RUSIA CONSIDERĂ ILEGALĂ FOLOSIREA REZERVELOR SALE VALUTARE PENTRU RECONSTRUCȚIA UCRAINEI

Rusia a apreciat că folosirea rezervelor sale valutare, blocate în exterior, pentru a acoperi costurile reconstrucției Ucrainei ar fi ilegală și ar eroda încrederea în Uniunea Europeană, după o opinie în acest sens exprimată de șeful diplomației comunitare, Josep Borrell, transmite EFE.

Ar reprezenta “distrugerea fundamentelor în sine ale relațiilor internaționale, iar aceste decizii, dacă sunt luate, îi vor afecta chiar pe europeni, sistemul financiar și ar eroda încrederea în Europa și în Occident în general, pentru că aceasta reprezintă o anarhie totală sau, mai bine zis, legea junglei”, a declarat viceministrul de externe rus Aleksandr Grușko, citat de agenția TASS.

Înaltul reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell, a afirmat într-un interviu acordat ziarului Financial Times că Uniunea Europeană ar trebui să confiște rezervele valutare blocate ale Rusiei pentru a reconstrui Ucraina.

În interviul citat, Borrell a apreciat că ar fi logic ca UE să procedeze la fel cum au făcut Statele Unite cu activele băncii centrale a Afganistanului după ce talibanii au preluat puterea la Kabul.

Occidentul a înghețat rezerve valutare și aur ale Rusiei în valoare de peste 300 de miliarde de dolari ca urmare a invadării de către Moscova a Ucrainei, la 24 februarie. AGERPRES

                                                                                                                                                                                                G7 RENUNȚĂ LA PETROLUL RUSESC

Țările G7, care l-au acuzat duminică pe Vladimir Putin că a acoperit “de rușine” Rusia cu acțiunile sale în Ucraina, s-au angajat să renunțe la petrolul rusesc, dar fără a oferi un calendar precis, comentează AFP.

“G7 în întregime s-a angajat astăzi să interzică sau să elimine treptat importurile de petrol rusesc”, a anunțat Casa Albă, duminică, într-un comunicat.

Această decizie “va da o lovitură arterei principale care irigă economia lui (Vladimir) Putin și îl va priva de veniturile de care are nevoie pentru a-și finanța războiul” împotriva Ucrainei, a afirmat executivul american.

Această renunțare se va face “într-o manieră adecvată și rațională”, au scris șefii de stat și de guvern ai țărilor din G7 în comunicatul lor final, care nu precizează, însă, ce angajamente și-a asumat exact fiecare dintre ei, respectiv Germania (care deține președinția în acest an), Canada, Statele Unite, Franța, Italia, Japonia și Regatul Unit.

G7 a ținut duminică, prin videoconferință, a treia reuniune din acest an, cu participarea președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski. A durat puțin peste o oră, potrivit americanilor.

Șefii de stat și de guvern i-au reafirmat președintelui Ucrainei “angajamentul lor de a lua noi măsuri pentru a ajuta Ucraina să-și asigure un viitor liber și democratic”, precum și pentru “a se apăra și a respinge viitoare acte de agresiune”.

Statele Unite, care nu erau un mare consumator al acestora, au interzis deja importul de hidrocarburi rusești.

Statele membre ale Uniunii Europene, aflate sub presiunea de a se alătura mișcării, dar mult mai dependente de Rusia, au continuat duminică să poarte negocieri dificile pentru a introduce un embargo asupra petrolului rusesc.

Proiectul este frânat de mai multe state membre, în special de Ungaria.

La rândul său, Washingtonul a anunțat duminică, într-un comunicat al Casei Albe, o nouă serie de sancțiuni împotriva Rusiei, în jurul a două axe majore: media și accesul companiilor și marilor averi rusești la servicii de consultanță și de contabilitate, pentru care americanii și britanicii sunt cei mai mari specialiști ai lumii.

Statele Unite vor sancționa canalele de televiziune Pervîi Kanal, Russia-1 și NTV. Companiilor americane li se va interzice să le finanțeze prin publicitate sau să le vândă echipamente.

“Nicio companie americană nu trebuie să participe la finanțarea propagandei rusești”, a spus un înalt responsabil al Casei Albe, sub protecția anonimatului, subliniind că aceste media sunt controlate direct sau indirect de Kremlin.

O altă linie de atac a Washingtonului: interzicerea prestării de “servicii de audit, management, consultanță, marketing, a tuturor serviciilor folosite pentru a face să funcționeze companiile multinaționale, dar și potențial pentru a eluda sancțiunile sau a disimula averi obținute incorect”, a spus aceeași sursă.

(AGERPRES)

               

CONVOAIELE UMANITARE PENTRU UCRAINA, TAXATE LA ISACCEA

Autovehiculele care transportă ajutoare umanitare pentru Ucraina și trec Dunărea cu bacul la Isaccea trebuie să plătească cel puțin 50 de euro, în condițiile în care până la mijlocul săptămânii trecute, societatea Navrom Bac din Galați, care asigură traversarea fluviului, asigura gratuit acest serviciu.

Astfel, un TIR care transportă ajutoare în Ucraina plătește la Isaccea 50 de euro pentru traversarea Dunării cu bacul, iar un autovehicul cu o lungime de peste 20 de metri achită un tarif de 80 de euro pentru o trecere.

Decizia de a taxa toate mijloacele de transport și toate persoanele care utilizează bacul a fost luată în contextul în care societatea privată nu a primit niciun leu de la statul român pentru cursele gratuite efectuate de la începutul războiului din Ucraina.

“Există o hotărâre de Guvern prin care se decontează serviciile oferite persoanelor cu domiciliul în Ucraina, dar în anexa doi a hotărârii se cere numărul de înmatriculare al autotirului, așa încât serviciile oferite persoanelor fără mașini nu se decontează, iar societatea nu poate primi sprijin din partea statului”, a precizat, pentru AGERPRES, directoarea Navrom Bac, Mara Vasilache.

Ea a amintit că, în primele zile de la declanșarea războiului din Ucraina, societatea a acordat gratuitate și la trecerea Dunării cu bacul între Tulcea și Galați.

“Societatea are și trecerea de la I.C. Brătianu (sat în județul Tulcea de unde se trece cu bacul în orașul Galați - n.r.), iar până când autoritățile s-au organizat, azilanții mergeau direct la Galați și treceau Dunărea cu autocarele. Au fost curse speciale pentru persoanele din Ucraina, dar societatea nu a încasat tariful pentru aceste curse. Din 11 aprilie, noi am început să taxăm TIR-urile, mai puțin convoaiele umanitare și pasagerii din Ucraina”, a mai spus Mara Vasilache.Datele societății private arată că în perioada februarie - mai, 3.546 de TIR-uri, 3.730 de autoturisme, 1.271 de microbuze și 22.821 de persoane au trecut din Isaccea, România, spre Orlivka, Ucraina, în timp ce 3.240 de TIR-uri, 9.578 de autoturisme, 1.145 de microbuze și 85.116 persoane au trecut din Ucraina spre România.

“Trebuie să se înțeleagă foarte bine faptul că, chiar dacă pe malul românesc al Dunării nu am avut niciun pasager, bacul a plecat gol spre Ucraina pentru a-i prelua pe refugiații ucraineni, ceea ce înseamnă că noi nu am avut nicio încasare pe cursa respectivă. În baza contractului încheiat cu partenerul ucrainean, noi primim lunar 12.500 de euro, dar suma este insuficientă în condițiile actuale. Ne așteptam ca statul să deconteze combustibilul consumat și salariile angajaților”, a mai spus Mara Vasilache.

Potrivit acesteia, societatea are acum în conturi circa 1,1 milioane de lei și trebuie să plătească peste 500.000 de lei pentru salariile celor aproximativ 120 de angajați din Galați și Isaccea.

(Agerpres)

LEGE PROMULGATĂ: STS-INTEGRATOR DE SERVICII DE COMUNICAȚII CRITICE DESTINATE AUTORITĂȚILOR PUBLICE CU ATRIBUȚII ÎN MANAGEMENTUL SITUAȚIILOR DE URGENȚĂ

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 73/2020 privind desemnarea Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) ca integrator de servicii de comunicații critice destinate autorităților publice cu atribuții în managementul situațiilor de urgență. Legea are ca obiect de reglementare accesul autorităților publice cu atribuții în managementul situațiilor de urgență la servicii de comunicații critice, suplimentar față de accesul la servicii de telecomunicații speciale, pe perioada situațiilor de urgență, în vederea asigurării unui management unitar eficient.

“La solicitarea autorităților publice cu atribuții în managementul situațiilor de urgență, STS furnizează structurilor de specialitate ale respectivelor autorități servicii de comunicații critice. Serviciile de comunicații critice sunt utilizate pentru acțiuni și misiuni realizate pentru managementul situațiilor de urgență”, prevede legea. Potrivit actului normativ, tipurile de risc, amploarea și intensitatea situațiilor de urgență pentru care autoritățile menționate pot sa utilizeze servicii de comunicații critice se aprobă prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență. (AGERPRES)

MITROPOLITUL KIEVULUI ȘI AL ÎNTREGII UCRAINE, MESAJ ÎN LIMBA ROMÂNĂ PENTRU CREDINCIOȘII DIN ROMÂNIA

Mesajul a fost transmis înainte de slujba oficiată, alături de un sobor de preoți, la Biserica “Sfântul Agapuit din Pecersk”, care face parte din complexul monahal Lavra Kievo Pecerskaia din capitala Ucrainei.

“Pentru toți românii, sănătate, bucurie și Hristos a înviat!”, a spus Preafericitul Onufrie.

Sfânta Liturghie s-a desfășurat în timp ce alarmele antiaeriene din Kiev avertizau populația cu privire la riscul unui atac.

Slujba, la care au participat zeci de credincioși, a avut loc pe fondul unor măsuri de securitate severe adoptate de autoritățile ucrainene în contextul marcării zilelor de 8 și 9 mai. (AGERPRES)

86 DE INCULPAȚI CONDAMNAȚI DEFINITIV ÎN DOSARE DE CORUPȚIE, ÎN LUNA MARTIE

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a informat, ieri, că în luna martie au fost condamnați definitiv 86 de inculpați în dosare de corupție.

“În luna martie, în dosarele de corupție instrumentate de DNA au fost condamnați 86 de inculpați prin 39 hotărâri judecătorești definitive, pentru infracțiuni de luare și dare de mită, trafic de influență, fraudarea fondurilor europene. Între persoanele condamnate definitiv se află un medic și alte 44 persoane într-un dosar ce privea infracțiunea de luare/dare de mită pentru pensii de invaliditate Cluj, dar și mai mulți funcționari publici (poliție, primărie, vamă etc.)”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Potrivit sursei citate, pedepsele dispuse de judecători față de cei 86 variază între 7 ani, 8 luni, 496 zile și 15.000 lei amendă penală.

(AGERPRES)

Lasă un comentariu