Sacrificiile făcute de români pentru a ajuta exportul de cereale din Ucraina nu au contat pentru birocrații de la Bruxelles

Distribuie pe:

Președintele Klaus Iohannis a declarat cu privire la suma propusă de Comisia Europeană (CE) pentru România drept compensație pentru fermieri, că este posibil ca datele furnizate de Ministerul Agriculturii să nu fi fost “gândite profund”, adăugând, totodată, că ar fi trebuit CE să țină cont de “sacrificiile imense” făcute pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina spre piețele lumii. “Situația se prezintă la modul următor: Ministerul Agriculturii livrează date Comisiei Europene. Comisia Europeană folosește o formulă de calcul, fără să negocieze cu nimeni, și acordă anumite ajutoare. Este posibil ca datele furnizate de minister să nu fi fost gândite profund, dar nu le-am văzut și nu pot să le comentez. Este, pe de altă parte, foarte ciudat ca în Comisia Europeană pe aceste spețe să nu se negocieze nimic, ci să se folosească formule. Aceste lucruri nu pot fi rezolvate, după părerea mea, contabilicește. Sunt chestiuni complicate. Trebuie să ținem cont sau cel puțin trebuia Comisia Europeană să țină cont de faptul că noi am făcut sacrificii imense pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina spre piețele lumii. Nu au făcut-o. Nu știu de ce nu au făcut-o, dar vom afla. Este regretabil că astfel de abordări ultra-birocratice pun sub semnul întrebării buna credință a Comisiei”, a afirmat șeful statului, înainte de a participa la reuniunea Consiliului European de primăvară.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a declarat, marți, că suma de 10 milioane de euro alocată României pentru sprijinirea fermierilor afectați de afluxul de cereale din Ucraina este derizorie și a cerut comisarului pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, reanalizarea formulei de calcul. (sursa Agerpres, sursa foto: Capital)

Lasă un comentariu