DIRECTORUL GENERAL AL AGERPRES: “NE CONFRUNTĂM CU UN TSUNAMI DE DEZINFORMARE”

Distribuie pe:

Fenomenul fake news devine o amenințare, confruntându-ne în prezent cu “un tsunami de dezinformare”, iar misiunea jurnaliștilor este aceea de a verifica informațiile și de a contracara acest lucru, consideră directorul general al Agenției Naționale de Presă AGERPRES, Claudia Nicolae.

“Dezinformarea este, prin natura sa, un risc din online. În acest context, dezinformarea, fenomenul de fake news, deepfake devin o amenințare pentru guvernarea și ecosistemul cibernetice”, a afirmat directorul AGERPRES, marți, la conferința “Building Blocks of Global Digitalisation: creating trust, deterrence & policy coordination through cyber diplomacy”.

Potrivit Claudiei Nicolae, “toți cei implicați trebuie să fie conștienți de alăturarea dintre dezinformare și securitate cibernetică”.

“Dezinformarea este un proces dinamic, care evoluează continuu și un proces răbdător, care injectează încet otravă în spațiul nostru informațional”, a subliniat aceasta.

În acest sens, directorul AGERPRES a vorbit despre importanța verificării informațiilor (factchecking).

“Informația este esențială atunci când este adevărată. Dar, ca jurnaliști, nu mai avem «glonțul de argint», deoarece tehnologia ne-a depășit instrumentele conversaționale. În această situație, cel mai bun exemplu este fenomenul de deepfake. Jurnaliștii încearcă să îl contracareze. Spre exemplu, multe redacții au echipe care se ocupă cu factchecking”, a explicat Claudia Nicolae.

Ea a apreciat că în acest context, “tehnologia este parte a problemei, dar este și parte a soluției”.

“Verificarea informațiilor și lupta împotriva dezinformării constituie noua misiune a jurnalismului. De la infodemie până în prezent, suntem în fața unui tsunami de dezinformare. Niciodată nu a fost mai multă. Este imposibil să analizezi întreaga poveste, dar cei care se ocupă cu verificarea informațiilor încearcă cel puțin să analizeze narațiunea”, a punctat directorul general al Agenției Naționale de Presă.

AGERPRES este partener media al conferinței “Building Blocks of Global Digitalisation: creating trust, deterrence & policy coordination through cyber diplomacy”. (Agerpres)

Lasă un comentariu