ASTENIA DE PRIMĂVARĂ: ADEVĂR SAU MIT?

Distribuie pe:

Lipsa de vitalitate, iritabilitatea și oboseala sunt câteva dintre simptomele asteniei de primăvară. Vă spunem în ce constă această tulburare (și în ce nu).

În ultimii ani, numărul persoanelor afectate de astenia de primăvară a crescut, simptomele se prelungesc și apar multe produse și tratamente care să le combată, dar sunt într-adevăr necesare? Astăzi vă spunem cât de mult adevăr există când vorbim despre această tulburare.

SIMPTOMELE ASTENIEI DE PRIMĂVARĂ

Astenia, în general, se caracterizează prin oboseală constantă, împreună cu sentimentul de slăbiciune fizică și psihică, ceea ce face ca majoritatea sarcinilor obișnuite să ne coste un efort real, chiar și după ce ne-am o-dihnit suficient. Când aceste simptome apar primăvara, atunci le numim astenie de primăvară.

Adaptarea la schimbarea anotimpului nu este întotdeauna ușoară și poate provoca oboseală, somnolență în timpul zilei, insomnie noaptea, durere de cap, anxietate, scăderea libidoului, lipsa moti-vației, iritabilitate sau chiar probleme de concentrare.

Unii oameni se simt mai rău la începutul primăverii, iar alții puțin mai târziu, în funcție de modificările vremii, dar încă nu s-au găsit dovezi științifice care să susțină că astenia de primăvară este o afecțiune. Totuși, supărările sunt reale, deci, ce ni se întâmplă?

UN PROCES DE ADAPTARE

Primul lucru care trebuie clarificat, iar partea de mit ar intra aici, este că astenia de primăvară nu este o boală. Astfel, după cum explică medicii, este o boală tranzitorie, datorită dificultăților

pe care le avem în adaptarea la schimbări și nu necesită medicamente și nici nu se efectuează niciun tip de tratament de specialitate.

În această perioadă se trece la ora de vară, ziua crește, vremea este destul de instabilă și temperaturile cresc. Ceasul nostru biologic este modificat și este în proces de reechilibrare, astfel apar simptomele asteniei, deși câteva săptămâni sunt suficiente pentru a depăși schimbările, iar ca apatia și lipsa de vitalitate dispar. Mai mult, odată ce această perioadă de adaptare a trecut, creșterea luminii și a căldurii stimulează pro-ducerea de serotonină, norepinefrină, dopamină și oxitocină, care contribuie la creșterea spiritului, așa că este foarte probabil să ne simțim mai bine.

Într-un studiu, la care au participat peste 4.000 de persoane, s-a constatat că 75% dintre oameni suferă de obicei de astenie, deși motivele cele mai frecvente sunt stresul, lipsa de somn și suprasolicitarea. Așadar, nu trebuie să excludem posibilitatea de a da vina pe primăvară pentru alte probleme care apar pe parcursul anului.

(Sursa: mdlpl.ro)

Lasă un comentariu