RATE MAI MARI DUPĂ CELE 9 LUNI DE SUSPENDARE

Distribuie pe:

Consumatorii trebuie să rețină că suspendarea plății ratelor nu înseamnă că aceste rate amânate dispar, iar faptul că această dobândă continuă să se calculeze și pe această perioadă de suspendare aduce rate mai mari după amânare, susține Bogdan Neacșu, președintele Asociației Române a Băncilor (ARB).

De asemenea, el a atras atenția că, în contextul tendinței de creștere a inflației, există riscul ca pentru ratele amânate, în viitor să se plătească dobânzi mai mari, deci serviciul datoriei să crească.

“Așa cum știți, în economie nu există soluții panaceu, iar măsurile ar trebui să țină seama de context și de potențialele consecințe. Dacă la începutul pandemiei, o parte însemnată a populației și din sectorul companiilor a fost afectată de măsuri de suspendare temporară a activității, contextul actual este diferit și nu suntem în fața unui blocaj economic general. Provocările vin mai degrabă din sfera creșterii inflației și a cheltuielilor care afectează în mod diferit anumite persoane și sectoare economice. De aceea, este important ca atât noi, băncile, cât și clienții, să avem o abordare prudentă și orientată către găsirea unor soluții individuale și personalizate, în funcție de situația în care se află debitorul. De asemenea, în contextul tendinței de creștere a inflației există riscul ca pentru ratele amânate, în viitor să se plătească dobânzi mai mari, deci serviciul datoriei să crească”, a declarat Bogdan Neacșu, la solicitarea AGERPRES.

“Sistemul bancar a spus foarte clar că participă alături de Guvern, Ministerul Finanțelor și BNR pentru a găsi cele mai bune soluții pentru clienții care întâmpină dificultăți în rambursarea ratelor. Și facem deja acest lucru. Băncile au demonstrat în ultimii doi ani că pot veni cu soluții viabile și pot fi alături de debitori - fie că este vorba de perioade de grație, de rescadențări sau de restructurări ale creditelor care au ajutat la depășirea cu succes a crizei provocate de pandemie”, a susținut Neacșu.

Potrivit acestuia, în perioada următoare, urmează ca băncile, împreună cu BNR și Ministerul de Finanțe să discute pe metodologia de implementare astfel încât programul să poată fi operațional în cel mai scurt timp.

AMÂNAREA RATELOR LA BĂNCI NU VA FI PENTRU ORICINE, CUM SPUNEA CIOLACU. BENEFICIARII TREBUIE SĂ DOVEDEASCĂ CHELTUIELI CU 25% MAI MARI

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat că în aplicarea măsurii privind amânarea ratelor la creditele bancare, criteriul principal de care se va ține cont va fi acela privind creșterea cheltuielilor pe familie sau a costurilor pe companie.

El a fost întrebat, într-o conferință de presă, la Palatul Victoria, dacă măsura privind amânarea ratelor bancare cu 9 luni va fi pentru toată lumea.

“În ultima ședință de coaliție s-a luat această decizie să intrăm cu măsura în implementare cu o ordonanță de urgență, un moratoriu, pentru amânarea ratelor la credite, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice.

Evident, nu este o măsură pentru toată lumea. Este o măsură pentru cei care au dificultăți în plata ratelor, este o măsură care implică o analiză pe care fiecare dintre companii și-o va face, fiecare dintre cetățeni, pentru că așa cum a fost și măsura din pandemie, la finalul amânării acestor rate se va prelungi, într-adevăr, scadența la creditul respectiv cu o perioadă similară, dar vei avea de plătit. Nu este o scutire de plată, este o amânare de plată”, a explicat Adrian Câciu.

“Criteriul principal sau schimbarea de paradigmă față de moratoriul din 2020 va fi acela al creșterii cheltuielilor sau costurilor. În pandemie, criteriul principal a fost scăderea veniturilor. Acum vom avea ca și criteriu creșterea cheltuielilor per familie sau creșterea costurilor per companie cu 25% față de perioada anului trecut.

Cu toate acestea, Marcel Ciolacu a fost întrebat cine va putea beneficia de amânarea ratelor bancare: “Cine dorește. Veți vedea în ordonanță, și companiile și persoanele fizice”, a răspuns Ciolacu.

Ministrul Finanțelor a precizat că va fi aplicat un criteriu principal, acela al creșterii cheltuielilor, față de moratoriul aplicat în pandemie, când s-a ținut cont de scăderea veniturilor.

Există sisteme de refinanțare, de trecere de la dobândă variabilă la dobândă fixă, de trecere de la indicatori - de la ROBOR la IRCC -, plus încă un instrument pentru cei care într-adevăr sunt în zona de risc, în sensul în care au ajuns la limita de a-și putea plăti această rată și cauza fiind că le-a crescut ponderea celorlalte cheltuieli”, a menționat Câciu.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Lasă un comentariu