LA TÂRGU-MUREȘ, BUGET DUBLU PE 2022 PENTRU ONG-URILE DIN DOMENIUL ASISTENȚEI SOCIALE

Distribuie pe:

Consiliul Local Târgu-Mureș a aprobat, în ședința ordinară de ieri, sumele alocate Direcției de Asistență Socială (DAS) Târgu-Mureș pentru finanțarea ONG-urilor furnizoare de servicii sociale din municipiu, pentru anul 2022. Dacă în baza Legii 350/2005, în anul 2021 (primul an când la Târgu-Mureș s-au acordat subvenții de la bugetul local pentru ONG-urile din domeniul asistenței sociale) au fost alocați 500.000 de lei, bani care au finanțat 25 de organizații și au avut impact asupra 4.000 de beneficiari finali, în anul 2022 vor fi alocați 1.000.000 de lei pentru acest domeniu. “A fost aprobată metodologia - ghidul solicitantului pentru finanțarea din bugetul local prin DAS a ONG-urilor care își propun să sprijine inițiative în domeniul asistenței sociale și un proiect privind aprobarea componenței comisiei de evaluare și jurizarea în vederea selecționării și atribuirii contractelor de finanțare. Ca noutate am crescut plafonul alocărilor. Avem proiectele de tip I, pentru servicii sociale licențiate, unde bugetul proiectului a crescut la 70.000 de lei pe proiect, anul trecut fiind de 40.000 de lei. La proiectele de tip II am crescut plafonul la 25.000 de lei de la 15.000 de lei. Proiectele de tip III au rămas la aceeași valoare, de 15.000 de lei, a declarat, pentru “Cuvântul liber”, Andreia Moraru, directorul executiv al DAS Târgu-Mureș.

DAS are în derulare un proiect cu finanțare europeană, prin POCU, privind înființarea primului centru multifuncțional din zonele marginalizate din Târgu-Mureș, pe str. Dealului, prin care se vor licenția 5 servicii de asistență socială. Principalul beneficiu al proiectului este acela că va oferi șanse reale de scoatere din sărăcie și integrarea socială a 1.010 persoane care se află în risc de sărăcie, se confruntă cu o deprivare materială severă și/sau trăiesc în gospodării cu o intensitate extrem de redusă a activității și care vor beneficia de servicii integrate.

Un alt proiect major al DAS pentru 2022 este realizarea Hărții nevoilor sociale din oraș, un studiu care va arăta unde va trebui să dezvoltăm noi servicii sociale, cum să le dimensionăm și în ce mod vom putea fi mai eficienți. “Am semnat contractul (miercuri, 25 mai - n.r.) de atribuire pentru această lucrare cu firma Metro Media Transilvania, care urmează să realizeze analiza de nevoi și Harta socială a municipiului Târgu-Mureș, printr-un contract care se derulează de la 1 iunie până la 31 decembrie 2022, cu o valoare de 82.000 de lei plus TVA. Va fi, probabil, cea mai complexă analiză de acest fel din România”, a spus Andreia Moraru. (D.B.)

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu