MIGDALUL, GEȚII ȘI... BOGĂȚIA

Distribuie pe:

* “Românii de azi și de mâine trebuie să lupte în așa fel, pe toate planurile de dezvoltare a țării, pentru a lăsa urmașilor, urmașilor lor «bogăția culturii» și «bogăția organizării», care, cu siguranță, ne va duce cu pași repezi către frumos și adevăr, către o stare mai bună. Important este «să educăm și tineretul nostru în spiritul cunoașterii valorilor pe care le deținem și că ele sunt rezultatul multor sacrificii pe care le-au făcut strămoșii noștri, cărora trebuie să le dăm respectul și cinstea cuvenită». Uneori este necesar să acționăm și să gândim așa cum au făcut-o ei".

Andrei Petre (1891-1940), filosof, om politic român

***

* “Românii”sunt “geți”și geții reprezintă unul din cele mai vechi popoare autohtone ale Europei, contemporane cu grecii, cu celții, cu grupurile italice anterioare Imperiului roman. Acest Imperiu roman găsea aici un stat vechi, se lupta cu el și-l răpunea cu greu. Nu este adevărat teoria pe care o susțin unii răuvoitori că noi suntem o națiune tânără; datele istoriei, examenul etnologic nu confirmă tinerețea noastră.

George Călinescu (1899-1965), critic, istoric literar, scriitor român

* * *

* “Sâmburii de migdale au o însușire specială.

O adevărată minune în lumea plantelor. Iei un sâmbure de migdală; desfaci frumos într-o parte coaja de pe el; scrii pe sâmburele gol un cuvânt; potrivești apoi coaja la loc, strângând-o bine de tot, și sădești apoi sâmburele în pământ. Știți ce se întâmplă? Când din sâmburele acesta va crește un migdal, pe toți sâmburii din roadele lui se va afla cuvântul ce l-ai scris pe migdala semănată. Un grădinar a scris pe sâmburele semănat cuvântul “Iisus”și pe toate migdalele ieșite din noul pom era scris cuvântul “Iisus".

Această minune se întâmplă și în lumea cea sufletească. Când Domnul Iisus Hristos trăiește în inima noastră, atunci toate faptele noastre poartă pecetea lui Iisus. Inima este sâmburele faptelor noastre. Atunci așa cum spune Sf. Apostol Pavel: “Nu trăiesc eu, ci trăiește Hristos în mine". Scrieți și în inimile copiilor frățiilor voastre cuvântul “Iisus”pentru ca în viața lor să iasă rodul mântuirii sufletești.

P.S. Psalmul 43, vers. 23: “Dumnezeu Atotștiutorul și Atotvăzătorul le știe pe toate; Degeaba ne ascundem de păcatele noastre, ele, mai devreme sau mai târziu, tot vor fi descoperite de Supremul Creator Dumnezeu știe ascunzișurile inimii!"

Cu dragoste creștinească,

PĂRINTELE ILIE

Lasă un comentariu