ESTE OFICIAL! 24 IUNIE - ZIUA IEI

Distribuie pe:

Marți, 31 mai 2022, Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat proiectul de lege privind declararea datei de 24 iunie ca Zi a Iei.

“Această legiferare este de bun augur pentru România, în condițiile în care de ani buni sărbătorim ziua iei tradiționale românești, în 24 iunie, cu ocazia Zilei Universale a Iei.

Potrivit legii, cu acest prilej vor fi organizate activități culturale, sociale și artistice și pot fi difuzate, prin mijloacele de informare în masă, materiale care vizează promovarea și protejarea iei.

Autoritățile administrației publice centrale și locale pot acorda sprijin logistic și pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării și derulării în bune condiții a evenimentelor dedicate, în limita alocărilor bugetare aprobate.

Unitățile de învățământ, cele de cult, centrele comunitare, instituțiile culturale, precum și reprezentanțele diplomatice ale României vor participa la acțiuni de promovare a iei.

Consider că este fundamental ca noi, românii, să ne mândrim cu această comoară națională de neprețuit, ia, transmisă în mod fantastic din generație în generație, să o valorizăm la adevărata dimensiune și să o îmbogățim permanent, pentru ca și generațiile viitoare să se poată bucura de această moștenire culturală inestimabilă”, a afirmat Cristina Elena Dinu, deputat PSD, într-un comunicat de presă.

La rândul său, Comisia permanentă pentru relația cu UNESCO precizează: “În 2022, la UNESCO, se va dezbate recunoașterea la nivel mondial a valorii unice a cămășii cu altiță.

Ziua de 24 iunie este zi sfântă pentru credincioșii ortodocși, care sărbătoresc nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, zi cunoscută de popor ca și Drăgaica sau Sânzienele, zi care a fost declarată neoficial în România și în comunitățile românești din întreaga lume ca Ziua Universală a Iei”. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu