ÎN JUDEȚUL MUREȘ, POLIȚIȘTII, JANDARMII, POLIȚIȘTII LOCALI, IMPLICAȚI ÎN ACTIVITĂȚI DE INFORMARE PENTRU PREVENIREA FURTURILOR DIN LOCUINȚE

Distribuie pe:

La data de 15 iunie 2022, la nivel european, se organizează evenimentul “Ziua europeană de prevenire a furturilor din locuințe”. Vor fi organizate activități și la nivelul județului Mureș, menite a atrage atenția asupra acestui gen de criminalitate, care afectează spațiul nostru de siguranță.

Informarea este primul pas pentru prevenire, iar comportamentul preventiv este esențial, cu atât mai mult cu cât o mare parte dintre furturile din locuințe se comit prin modalități ușor de evitat, dacă ținem cont de câteva gesturi preventive, aparent banale.

Care ar fi unele dintre ele? Să ne gândim la căile de acces.

La apartamentele de la parter și la case e important să nu lăsăm ferestre deschise, neasigurate, dacă nu suntem acasă sau dacă nu putem auzi vreo “mișcare” nepotrivită. La țară trebuie avute în vedere și situațiile în care oamenii sunt în curte, în grădină și nu pot supraveghea căile de acces.

La bloc, e important să fie montat un interfon, dar să îl și folosim eficient, adică să nu permitem accesul în bloc decât persoanelor care ne caută pe noi.

Un alt aspect important este să încuiem ușa chiar dacă suntem acasă, unele furturi din spațiul de la intrarea în apartament se comit prin încercarea ușii, fără ca autorii să fie auziți de locatarii care… poate dorm, gătesc, ascultă muzică ori stau cu ușa camerei închisă.

Atenție cui permitem accesul în locuință! Sub tot felul de pretexte, persoane străine primesc permisiunea de a intra și, folosind “metode” banale, pleacă din casă cu bani sau bunuri. Așa-zișii vânzători care oferă produse la prețuri greu de refuzat trebuie evitați!! Atenție crescută trebuie să aibă mai ales persoanele în etate, iar copiii să fie obișnuiți să nu deschidă sau să relaționeze cu persoane necunoscute!

Nu în ultimul rând, e necesară precauția cu privire la popularizarea informațiilor privind bunurile deținute, la călătorii. Mai exact, este riscant să vorbim cu oricine despre bani sau bunuri pe care le avem acasă sau să postăm pe diverse rețele de socializare detalii cu privire la absența de la domiciliu, plecări în vacanțe etc.

Sunt doar câteva recomandări, însă dacă ținem cont de ele, locuința noastră va fi mult mai în siguranță! Așadar, nu doar azi, ci în fiecare zi, NU UITAȚI DE IMPORTANȚA COMPORTAMENTULUI PREVENTIV PENTRU PROTEJAREA LOCUINȚEI ȘI OBIȘNUIȚI-VĂ ȘI COPIII ÎN ACEST SENS!

Compartimentul de relații publice al IPJ Mureș

Lasă un comentariu