“ILUZIA REÎNTOARCERII” - O ANTOLOGIE A OPEREI INCREDIBIL DE FRUMOASE A UNUI SCRIITOR DIN EXIL: CORNEL DIMOVICI

Distribuie pe:

S-a întâmplat, la finele lunii aprilie a acestui an, la Centrul de Cultură Arcuș din Sfântu Gheorghe, un eveniment de înaltă ținută intelectuală, așteptat cu emoție: lansarea volumului antologic “ILUZIA REÎNTOARCERII” de CORNEL DIMOVICI, apărut în condiții grafice excepționale la Editura ARTprinter, în îngrijirea și cu prefața scriitoarei dr. Luminița Cornea, erudit critic și istoric literar, muzeograf la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, membră a Uniunii Scriitorilor din România. O fericită (re)întâlnire în lumea fascinantă a lui Gutenberg a unor profesioniști de altitudine, care demonstrează că distanța nu poate umbri pasiunea pentru cartea cea bună, ca mod existențial al spiritului.

“Volumul «Iluzia reîntoarcerii», antologie a operei scriitorului Cornel Dimovici, reface traiectoria unui autor original, de la primele texte tipărite în România, înainte de a pleca în exil, până la volume-le apărute în anii din urmă - precizează publicista Luminița Cornea, în Nota asupra ediției. - Ne bucură faptul că scriitorul Cornel Dimovici a acceptat, la sugestia noastră, realizarea acestei ediții. (...) Titlul volumului «Iluzia reîntoarcerii» a fost stabilit de autor. Ni s-a părut că Sf. Gheorghe este locul cel mai potrivit pentru editarea cărții, deoarece este localitatea de unde scriitorul a plecat în lumea Cuvântului. În același timp, Covasna, cu locurile vrăjite ale Comandăului, cu munții și tainicele păduri, a rămas în cel mai adânc colț al sufletului scriitorului trăitor în aceste locuri vreme de vreo șapte ani. (...)”

Scriitorul Cornel (Corneliu) Dimovici s-a născut la 21 septembrie 1942, la Arad, se apropie, deci, de borna 80, este medic și trăiește în orașul Wiesbaden, unde s-a stabilit din anul 1974, când a primit azil politic în Republica Federală Germania. A urmat Liceul “Iacob Mureșianu” din Blaj. A absolvit Facultatea de Medicină în anul 1968 și a lucrat ca medic în Comandău și Ozun (județul Covasna). În anul 1969 a debutat cu proză în cotidianul “Cuvântul nou” din Sfântu Gheorghe, iar din 1971 a publicat în revista “Vatra” din Târgu-Mureș, cu care a reluat colaborarea după 1989.

“...înaintea plecării în exil, Corneliu Dimovici reprezenta o speranță a prozei românești. Acum (...) el devine o certitudine. Lumea prozei lui se alătură ca o nuanță, ca o tușă viguroasă la universul prozei românești.” (Mihai Sin, ianuarie 1996)

Este incredibil de frumos noul volum din panoplia reușitelor scriitorului azi-mâine octogenar, dezvăluindu-i și valențele lirice mai puțin cunoscute publicului larg, în versuri de tulburătoare acuratețe: “Traversând infernul,/ beția libertății/ te amețește./ Și ostenit/ regăsești puterea/ să te bucuri/ de norul negru de ploaie,/ de norul liber,/ care ascunde soarele.” (Corneliu Dimovici, “Bucurie”)

Într-adevăr! Voi reveni asupra acestei cărți, într-un spațiu mai generos, binemeritat. Recomand cu căldură lectura acestor minunate pagini, felicitând autorul și echipa talentaților truditori!

MARIANA CRISTESCU

Lasă un comentariu