UNITER 2022: “UN SECOL DE TEATRU ROMÂNESC LA CHIȘINĂU - REVANȘA MEMORIEI INTERZISE”, PREMIUL PENTRU “CEL MAI BUN SPECTACOL DE TEATRU RADIOFONIC”

Distribuie pe:

Luni, 4 iulie, în cadrul Galei Premiilor UNITER 2022, Ediția cu numărul 30, spectacolul radiofonic “Un secol de teatru românesc la Chișinău - Revanșa memoriei interzise”, scenariul Mariana Onceanu, adaptarea radiofonică Magda Duțu, regia artistică Petru Hadârcă, Societatea Română de Radiodifuziune, a obținut premiul pentru “Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic”.

Aflat pe scenă pentru a ridica premiul, Petru Hadârcă a lansat un apel public ca artiștii din Republica Moldova să nu fie uitați în contextul presiunilor Kremlinului, care încearcă să îi “elibereze de libertate” și să îi priveze de “bucuria de a crea într-un stat european”.

“Ieri am trăit emoții și o bucurie greu de transmis în cuvinte. Spectacolul-document “100 de ani de Teatru românesc la Chișinău - Revanșa memoriei interzise “ a obținut premiul UNITER pentru anul 2021. Le mulțumim din suflet oamenilor care ne-au invitat să lucrăm în proiect alături de ei și oamenilor remarcabili din cele două jurii care ne-au votat. Datorăm recunoștința noastră distinsei doamne Doina Papp, care ne-a acordat nu numai votul în cadrul juriului de nominalizare ce ne-a adus aici, dar a fost mereu alături de noi, alături de viața teatrală și culturală de la Chișinău, a trecut de nenumărate ori Prutul, a avut mereu timpul, atenția și generozitatea de a veni la spectacolele noastre, de a discuta despre reușite și despre stângăcii, de a ne încuraja și a ne susține cu expertiza domniei sale. Vă mulțumim din suflet și vă dorim multă sănătate, dragă și stimată doamnă Doina Papp!”, a adăugat Petru Hadârcă, astăzi, pe pagina de socializare. Scenariul după care a fost realizat spectacolul radiofonic “Revanșa memoriei interzise” are la bază cercetarea istoriei Teatrului Național din Chișinău, pe care a realizat-o autoarea Mariana Onceanu, împreună cu regizorul Petru Hadârcă și aduce în prim-plan momente semnificative și personalități ale culturii române și ale artei teatrale, care au influențat atât înființarea teatrului național, cât și evoluția acestuia.

MARIANA CRISTESCU

Lasă un comentariu