EUROPA - IAR CU MASCĂ?

Distribuie pe:

Numărul infectărilor cu coronavirus a reînceput să crească pe tot continentul, iar autoritățile din mai multe țări privesc cu îngrijorare fluxul de turiști care sosesc, evaluând posibilele consecințe asupra curbei de contagiune. Majoritatea restricțiilor au fost abandonate peste tot, în special utilizarea măștilor. Este vorba de cele mai populare destinații turistice din Europa, multe dintre ele fiind în topul preferințelor turiștilor români.

Răspândirea Covid-19 în Italia se află într-o fază “acută și expansivă”, a declarat directorul departamentului de epidemiologie al ISS, Patrizio Pezzotti. “Situația este, în esență, aceeași în toată Europa, numărul cazurior crescând în mod alarmant, de la începutul verii”.

Cipru a reintrodus obligativitatea purtării măștii de protecție. Din 8 iulie, pentru a accesa spații interioare este necesar ca persoanele să dețină echipament individual de protecție. De la 1 iunie, însă, prezentarea Safepass-ului, corespunzătoare certificatului nostru verde (green pass), nu mai este necesară pentru a intra pe insulă.

La fel s-ar putea întâmpla și în Franța. Deocamdată, doar orașul Nisa și câteva localități învecinate au trecut la reintroducerea măștilor: începând de ieri, 11 iulie, locuitorii și turiștii trebuie să poarte din nou măști de protecție în mijloacele de transport public, a anunțat primarul Christian Estrosi.

La nivel național, nu se impune folosirea măștilor, autoritățile centrale limitându-se doar la a recomanda acest lucru. Primarul din Nisa crede, însă, că executivul va fi în curând “constrâns” să regândească această măsură, în urma creșterii numărului de infectări. Ministrul Sănătății François Braun a cerut ca măștile să fie purtate în spații aglomerate.

Săptămâna trecută, țara a depășit pragul de 150 de mii de decese din cauza Covid, de la începutul pandemiei. Intrarea, pentru cetățeni din state care se află pe “lista verde”, este liberă pentru persoanele vaccinate.

În Grecia, de la 1 iunie până la 15 septembrie, obligația de a purta măști în spațiile închise a fost suspendată, cu excepția unor cazuri: călătoriile cu mijloacele de transport în comun, inclusiv cu taxiul, în instituțiile sanitare și în spațiile închise ale feribotului. În schimb, nu este necesar niciun certificat pentru intrarea în țară.

În Spania, ministrul Sănătății, Carolina Darias, a cerut tuturor să folosească măști “când este necesar”, referindu-se la locuri aglomerate și la situații riscante. Deocamdată, invitația guvernului nu s-a tradus în obligație. Pentru cei care intră în Spania din țările UE sau din spațiul Schengen, toate restricțiile au fost ridicate.

Portugalia a fost lovită mai devreme decât alte state de valul noilor subvariante Omicron. Aici, infecțiile au început să scadă. De la 1 iulie, turiștii nu mai trebuie să prezinte certificat de vaccinare sau un test negativ, pentru a intra în țară.

Cu toate acestea, rămâne obligația de a purta măști în transportul public, în spitale, case de bătrâni și în unitățile medicale din sistemul public de sănătate, precum și în farmacii.

Croația nu impune nicio obligație privind purtarea măștii de protecție. (sursa - tg.24.sky.it; foto - telegrama.ro)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu