ÎN PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA, STUDENȚII UMFST TÂRGU MUREȘ, BENEFICIARII UNEI APLICAȚII VR (REALITATE VIRTUALĂ) DE PREGĂTIRE ÎN 16 PATOLOGII

Distribuie pe:

Studenții Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș vor beneficia, începând cu anul universitar 2022-2023, de un proiect unic în țară, de folosire în instruire a unei aplicații de realitate virtuală care simulează intervenția în cazul a 16 patologii, începând cu producerea traumatismului sau declanșarea bolii, continuând cu evoluția pacientului, precum și diferite scenarii de intervenție.

Noua aplicație VR a fost prezentată în cadrul primei Conferințe Naționale “Tehnologia & IHealth în Medicina Secolului XXI” organizată de Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș și Asociația Medicală Română, sub patronajul Academiei Române, chiar de către inițiatorii proiectului, conferențiar universitar doctor Cristian Boeriu, coordonatorul Departamentului VR și șeful disciplinei Medicina de Urgență din UMFST, și profesorul asociat Mark Lazarovici, șeful Centrului de Simulare de la Universitatea Ludwig Maximilian din München.

“Am prezentat utilizarea unei aplicații care folosește o tehnologie de realitate virtuală pe care, începând cu anul academic 2022-2023, o să o folosim în procesul educațional, atât la studenții din preclinic, adică din primii 3 ani de facultate, și aici discutăm practic de studenții de anul III, dar și la studenții din anii clinici, anii IV, V și VI. Sunt 6 discipline cu care vom începe. Practic este o aplicație pe care am achiziționat-o printr-un program, un grant FDI (Fondul de Dezvoltare Instituțională), anul trecut, un grant prin care am achiziționat, în afară de această aplicație, este un soft de fapt de realitate virtuală, am achiziționat și 25 de perechi de ochelari HoloLens 2, produși de Microsoft prin care practic se rulează această aplicație”, a declarat, pentru AGERPRES, dr. Cristian Boeriu.

Doctorul a arătat că studenții învață astfel elemente de semiologie medicală și chirurgicală pe o serie de pacienți reali care au acceptat să fie filmați în laboratoarele de cercetare sau de specialiștii laboratoarelor de cercetare în domeniul VR-ului (realității virtuale), până la simptomele și semnele caracteristice diferitelor patologii, care sunt cuprinse în scenariile din aplicație.

“Sunt 16 pacienți, sunt 16 patologii, dar în afară de partea de semne și simptome, ceea ce înseamnă semiologie medicală, chirurgicală, ei prezintă și o evoluție a patologiei, fiecare scenariu în parte are mai multe etape, același pacient în mai multe etape ale evoluției bolii lui. În felul acesta se pot utiliza și pentru trainingul studenților din anii clinici pe specialități medicale sau chiar pe specialități chirurgicale: neurologie, neurochirurgie, chirurgie generală, cardiologie, iar pe medicină de urgență cu atât mai mult, pentru să suntem la sesiunea de medicină de urgență, pentru că această aplicație prezintă pacienții în stare acută. Care este avantajul, mai ales pentru cei din anii mari clinici? Sunt rare situațiile când în timpul unui stagiu clinic pe o anumită secție ei au ocazia să vadă pacienții în stare gravă, în starea inițială, în faza acută în care se prezintă la spital. Asta numai dacă fac Urgență sau vin în UPU sau fac gărzi pe ambulanță, atunci da. Dar altfel, dimineața ei văd pacienții stabilizați pe secții”, a precizat dr. Boeriu.

Profesorul asociat al UMFST Târgu Mureș Mark Lazarovici a arătat că aplicația a fost prezentată și la Hamburg, urmând ca începând tot din anul universitar 2022-2023 să fie utilizată și la studenții UMFST Târgu Mureș din Hamburg.

Profesorul Mark Lazarovici, născut la Timișoara, emigrat în Germania, unde și-a desăvârșit studiile, deține un laborator de realitate virtuală inclusiv pe parte de cercetare și a fost președintele Societății Europene de Simulare Aplicată în Medicină - SESAM- până în urmă cu câteva zile, fiind o președinție rotativă.

“Noi prezentăm efectiv doar un mic aspect, o mică parte, o componentă a întregii palete a acestor tehnologii care pot fi utilizate. În urmă cu două zile, la Cluj, am prezentat și altă parte, cu realitatea pur virtuală. Suntem convinși că asta va contribui la o educație mai bună în medicină, o mai variată educație, pentru că oferă oportunități pe care educația tradițională nu le are și fiindcă suntem în secolul XXI ne adaptăm și educația la realitatea secolului XXI (...). Este un proiect general cu noile tehnologii. Avem deja în proces de achiziție, printr-un alt proiect FDI, niște echipamente care vor folosi tehnici de realitate virtuală, dar pentru zona tehnică și de arhitectură și urmează, prin proiectul de digitalizare pe PNRR, pe care UMFST-ul l-a câștigat pe primul loc ca număr de puncte”, a precizat Mark Lazarovici.

Dată fiind experiența sa, Lazarovici a arătat că la aplicația achiziționată de către UMFST Târgu Mureș a formulat deja o serie de sugestii de schimbare și de îmbunătățire pentru producător.

“Noi, la München, facem cercetare în acest domeniu și ideea este ca în colaborare cu UMFST să extindem cercetarea în domeniu. Am studiat și medicina și informatica și de aceea joncțiunea celor două domenii în educația medicală îmi vine foarte bine. La München colaborăm și cu Universitatea Tehnică, cu catedra de Informatică Medicală și tocmai de asta experiența mea vine din două domenii: din medicină, unde sunt pe Interne și Urgențe și, evident, din Informatică. Așa am construit centrul din München, l-am echipat, iar acum ne mișcăm în direcția noilor tehnologii. Efectiv, colaborarea cu UMFST-ul s-a dezvoltat în timp, însă când am venit prima dată aici și am văzut proiectele, m-au impresionat și am realizat că spiritul educației medicale aici este foarte aproape de ceea ce propagam și practicam și eu”, a explicat Lazarovici.

Targetul celor doi inițiatori ai proiectului de la UMFST Târgu Mureș este să pună “în folosul studenților și, implicit, a viitorilor medici și asistenți aceste tehnologii”, cu convingerea că ele vor permite “o educație mai largă, mai aprofundată, mai bună”. (Agerpres)

Lasă un comentariu