VALUL VI AL PANDEMIEI DE COVID-19

Distribuie pe:

Numărul de infectări cu virusul SARS-CoV-2 va crește până la mijlocul lunii august, potrivit estimărilor făcute de Ministerul Sănătății, a declarat ministrul Alexandru Rafila, care a subliniat că, în această perioadă, sistemul sanitar trebuie să fie pregătit, mai ales în zona de ambulatoriu, până la toamnă, pentru un val șase al pandemiei de COVID-19.

“Putem vorbi de valul șase, dar, deocamdată, suntem în cursul verii, până la toamnă mai avem vreo două luni. (...) Deci, e clar că în această perioadă trebuie să fim pregătiți să putem să răspundem provocărilor acestui val șase, generat de tulpini mai transmisibile. Din fericire, nu sunt mai patogene, în sensul că formele de boală pe care le produc sunt, în general, ușoare. Am ajuns, deja, în România la 25.000 de cazuri pe săptămână, estimăm că va exista în continuare o creștere, probabil, spre jumătatea lunii august, iar acest lucru trebuie să meargă în paralel cu un sistem de sănătate pregătit, mai ales în zona sa ambulatorie, să preia pacienții cu forme ușoare sau medii care au nevoie de evaluare și de tratament”, a afirmat Rafila, în cadrul dezbaterii “Pandemia COVID-19, 2022: «Nimic nu va mai fi la fel» vs. «Luați din nou prin surprindere»“, organizată de DC News Media Group.

Ministrul a adăugat că va fi aplicat scenariul din valul anterior. “Aplicăm același scenariu din valul anterior, care a permis menținerea spitalelor funcționale, nu a supraaglomerat spitalele nici din punctul de vedere al pacienților COVID și, pe de altă parte, a permis accesul pacienților cu alte patologii la asistență medicală. Cam asta ar trebui să fie filozofia”, a explicat ministrul.

El a făcut apel la persoanele care prezintă simptome specifice COVID să-și efectueze un test privind infecția cu SARS-CoV-2.

“Am redeschis centrele de evaluare și de tratament, centrele ambulatorii, mărim capacitatea de testare. Și, fac un apel la toate persoanele care au simptome: să se testeze, fie la medicul de familie, fie într-o farmacie din program, fie la un centru de recoltare a probelor care există în municipiul București, fie la ambulanță, pentru că și ambulanța este un sprijin de nădejde în gestionarea acestei pandemii”, a transmis Alexandru Rafila.

Întrebat dacă sunt luate în calcul intervenții specifice pentru grupurile la risc, el a spus că este nevoie de un efort comun atât al ministerului și CNAS, cât și al medicilor de familie, în special.

“Sigur, aici e nevoie de un efort comun, nu doar cei care administrează, în general, sistemul de sănătate, mă refer la Ministerul Sănătății sau la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. (...) Trebuie să lucreze în parteneriat cu profesioniștii, mai ales cu medicii de familie, aș spune, care ar putea să ajute foarte mult la controlul acestei pandemii prin extinderea programului de vaccinare, dacă ne referim la persoanele vulnerabile înscrise pe propriile liste, la testare, dacă discutăm despre simptomatici, îndrumarea lor, dacă este cazul, către centrele ambulatorii de specialitate”, a indicat Rafila.

Potrivit acestuia, Ministerul Sănătății încearcă găsirea de soluții pentru a rezolva problema legată de pierderile potențiale de vaccin anti-COVID care generează rețineri din partea medicilor de familie de a se implica în gestionarea pandemiei.

În opinia ministrului, aplicarea pentru pacienții cu boli cronice a unui tratament profilactic cu anticorpi monoclonali ar putea fi o soluție care să fie aplicată pe scară mai largă, dar în urma unei analize temeinice.

Referitor la introducerea obligativității purtării măștii de protecție sanitară, Alexandru Rafila a precizat că, în prezent, în unitățile sanitare și în cabinetele medicilor de familie există, potrivit reglementărilor în vigoare, această regulă pentru a preveni infecțiile nosocomiale, inclusiv infecția cu noul coronavirus.

“Dacă discutăm despre mască, în general, însă, în spațiile închise, aglomerate și în mijloacele de transport în comun, noi nu putem face decât o recomandare în momentul de față, dar, în mod evident, dacă va exista o situație care să pună în pericol sistemul de sănătate, (...) sigur că noi vom prezenta această situație, iar Guvernul României este îndrituit să ia măsurile pe care le consideră necesare într-un astfel de context”, a mai explicat ministrul Sănătății. (AGERPRES)

Lasă un comentariu