Microbuze pentru transportul elevilor “Accesul la educație include și asigurarea unor mijloace sigure de transport pentru elevi”

Distribuie pe:

Zilele trecute a avut loc ceremonia de predare-primire a 110 autovehicule destinate exclusiv transportului elevilor din învățământul preuniversitar de stat. A participat ministrul Adrian-Ioan Veștea, alături de autorități publice locale din 41 de județe. Trei dintre autovehicule au ajuns în județul Mureș, în Fărăgău, Zau de Câmpie și Vărgata.

Microbuzele, dotate cu 16+1 locuri pe scaune, vor deservi comunitățile din mediul rural, în care unitățile de învățământ sunt situate la distanțe mari față de locuințele elevilor. Valoarea totală a contractului de finanțare este de 26.806.618,30 lei.

În perioada 2013-2016, Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a achiziționat și predat autorităților locale alte 2.163 de autovehicule destinate exclusiv transportului elevilor, iar 196 dintre acestea au fost donate Guvernului Republicii Moldova, informează Serviciul Comunicare din Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

“Accesul la educație include și asigurarea unui transport sigur pentru toți elevii, indiferent de zonele din care aceștia provin. Microbuzele pe care le-am livrat autorităților locale vin în special în sprijinul elevilor din zonele în care mijloacele de transport în comun sunt deficitare și, prin această măsură, vrem să contribuim inclusiv la prevenirea fenomenului de abandon școlar și la asigurarea egalității de șanse”, a precizat ministrul Dezvoltării, Adrian-Ioan Veștea.

În județul Mureș nu sunt probleme în prezent în ceea ce privește transportul elevilor. Sunt în total 119 microbuze școlare, însă doar 105 funcționale (14 dintre acestea fiind defecte sau cu grad de uzură foarte ridicat), ne spunea prof. Irimie-Matei Camelia, inspector școlar pentru monitorizarea programelor privind accesul la educație și purtător de cuvânt la Inspectoratul Școlar Județean Mureș. Domnia sa a adăugat și că s-au solicitat 92 de microbuze cu 16+1 locuri și 18 cu 8+1 locuri, menționând că IȘJ doar a centralizat datele primite de la unitățile administrativ-teritoriale.

L.B.

Lasă un comentariu