UNIUNEA EUROPEANĂ TREBUIE SĂ REDUCĂ CONSUMUL DE GAZE CU 15% ÎN CONTEXTUL ÎNTRERUPERII DE GAZE RUSEȘTI

Distribuie pe:

Comisia Europeană a prezentat planul menit să asigure că cele 27 de state membre pot gestiona o eventuală întrerupere totală a furnizării gazelor rusești. Potrivit planului, consumul de gaze va fi redus în întreg blocul cu 15% de la 1 august 2022, până la 31 martie 2023 din cauza îngrijorărilor că UE va avea dificultăți nu numai să umple capacitățile de stocare a gazelor înainte de debutul iernii, dar și pentru a asigura provizii suplimentare în lunile mai reci, relatează Euronews, potrivit news.ro.

Scopul este de a proteja aprovizionarea gospodăriilor și a utilizatorilor esențiali, precum spitalele și industriile-cheie.

Ca parte a propunerii, statele membre ar trebui să prezinte Comisiei planuri naționale de energie până la sfârșitul lunii septembrie și să furnizeze o actualizare la fiecare două luni. Țările care solicită livrări solidare de gaze vor fi obligate să demonstreze măsurile pe care le-au luat pentru a reduce cererea pe plan intern.

Legislația propusă ar acorda Comisiei competența de a declara o “alertă a Uniunii” privind securitatea aprovizionării și de a impune o reducere obligatorie a cererii de gaze pentru toate statele membre.

Această alertă ar fi declanșată atunci când “există un risc substanțial de lipsă severă de gaze sau o cerere excepțional de mare de gaz”, a spus Comisia într-un comunicat.

Propunerea Comisiei va fi discutată de miniștrii UE în cadrul unui summit extraordinar pe tema energiei pe 26 iulie.

Douăsprezece state membre și-au întrerupt deja aprovizionarea cu gaze rusești fie parțial, fie complet.

Drept răspuns, UE s-a angajat să umple rezervoarele de stocare a gazelor cu cel puțin 80% înainte de 1 noiembrie, dar există îngrijorări în acest sens, deoarece Rusia furnizează 40% din gazul importat de blocul comunitar, iar acea infrastructură pentru a primi gaze naturale lichefiate din surse alternative lipsește.

UE și partenerii săi occidentali au acuzat Rusia că a folosit gazul furnizat Europei ca răzbunare împotriva sancțiunilor impuse în urma invaziei sale în Ucraina.

FERMIERII POT ACCESA CREDITE DE LA CEC PRIN PROGRAMUL DE TREI ORI SUBVENȚII”

Fermierii pot accesa, începând de miercuri, credite bancare de la CEC, în valoare de cel mult trei ori subvenția anuală pe suprafață care li se cuvine de la Uniunea Europeană.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a anunțat într-o conferință de presă demararea programului “De trei ori subvenții”. Creditul va fi garantat în proporție de 80% din valoare de către Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) iar dobânda va fi de 2% pe an plus ROBOR.

“Am vrut să mă achit de promisiuni. Există pur și simplu și funcționează cu începere din data de 20 ( iulie n.r.) Un lucru foarte bun: dobânda este de 2% și evident care se sprijină pe ROBOR, dar este o dobândă fixă și va funcționa pe toată perioada de contractare a creditului. Cu alte cuvinte, pentru trei ani (...) Este un credit sigur și de o parte și de alta, pentru că vin pe bani europeni, și nu pe banii fermierilor. Vin pe bani europeni, pe un culoar sigur, la date sigure, în sume sigure. Ei doar pot să se ducă, să ia și să se angajeze la executarea lucrărilor în vederea desfășurării anului agricol în condiții bune”, a subliniat ministrul de resort, potrivit agerpres.ro.

Acesta a mai precizat că orice bancă interesată poată să vină să gestioneze aceste produs, CEC fiind doar primul partener “care ne-a deschis ușa la o asemenea inițiativă”, notează sursa citată.

Lasă un comentariu