ZIUA PRESEI MILITARE

Distribuie pe:

În fiecare an, la 23 iulie, este sărbătorită Ziua presei militare. Este data la care, în anul 1859, a apărut, la București, prima publicație a Armatei Române, “Observatorul militar, diariu politicu și scientificu” (până la 3 dec. 1859).

Problematica militară a constituit o preocupare încă dinainte de apariția publicațiilor cu caracter militar. Astfel, în 1789, doctorul Ioan Piuariu Molnar, distins intelectual transilvănean, a avut inițiativa apariției unui săptămânal cu titlul “Foaie română pentru econom”, în care una dintre rubrici era dedicată știrilor militare. Proiectul nu s-a materializat, însă interesul pentru acest domeniu s-a concretizat în apariția unor broșuri, precum “Întâmplările războiului francezilor” sau “Scurtă arătare des-pre luarea Parisului”, urmate de relatările din “Curierul românesc”, “Albina românească”, “România” sau “Propășirea”, se arată în volumul “Calendarul Tradițiilor Militare” (2010).

Prima publicație dedicată exclusiv fenomenului militar românesc a fost “Observatorul militar”, seria nouă a acestuia apărând din anul 1994. În 2004, la împlinirea a 145 de ani de la înființarea primei publicații militare românești, săptămânalul “Observatorul militar” a fost decorat cu Ordinul “Meritul Cultural” în gradul de Cavaler, pentru standardele euroatlantice ale mediatizării fenomenului militar.

În prezent, Trustul de Presă al Ministerului Apărării Naționale este, potrivit site-ului www.mapn.ro, “continuatorul tradițiilor primului săptămânal militar românesc - Obsevatorul militar (apărut la București (...) la 23 iulie 1859), al Serviciului foto-cinematografic al Armatei Române (prima instituție de profil din țară înființată la 15 noiembrie 1916), al primei emisiuni de radio Ora ostașului, devenită, ulterior, Ora armatei (la 16 iunie 1940) și al primei emisiuni militare de televiziune «De strajă patriei», (...), precursoarea emisiunii de astăzi Pro Patria (la 31 martie 1968)”. (AGERPRES)

Lasă un comentariu