CRIZA ȘI INFORMAȚIILE APOCALIPTICE

Distribuie pe:

Există și jurnaliști, mai ales la televiziunile comerciale, care, în goana după rating, difuzează imagini și informații apocaliptice (râuri și lacuri care dispar, anomalii climatice, val de incendii pe câmpuri și în păduri ...), fără a avea prea multe cunoștințe de specialitate despre aspectele relatate în știrile respective. Se preiau și informații fără ca acestea să fie verificate din mai multe surse, pentru veridicitate. Vreau să mă opresc și să încerc să comentez situația din agricultură, domeniu în care consider că mă mai pricep.

În această vară fierbinte suntem bombardați cu articole despre criză alimentară, criză energetică (gaz, curent, carburanți), anomalii climatice, secetă cumplită, de natură să ne sperie, prea puțin sau deloc fiind amintite realizările. Caniculă a fost și altădată în lunile iulie și august. Seceta a făcut ravagii și în ultimii ani, mai ales în regiunile din sud și sud-estul țării, unde sistemele de irigații din perioada socialistă au fost abandonate sau distruse. ,,De ce e secetă? Că așa e natura”, spunea ministrul Agriculturii, Petre DAEA.

Județul Mureș a fost dintotdeauna oarecum ocolit de o secetă prelungită, iar sistemul de irigații din luncile apelor curgătoare a salvat recoltele. Mai nou, există o sursă de apă nevalorificată, apa freatică din adâncime. Au apărut firme specializate în județul Mureș care execută forări la mare adâncime (40-50 de metri) și găsesc sursă de apă de calitate, chiar potabilă.

Anul acesta agricultorii mureșeni au obținut recolte bune la cereale păioase, rapiță și se estimează o producție mare la floarea soarelui și porumb. Producțiile medii de 5-6.000 kg/ha la grâu și orz, de 3-4.000 kg/ha la rapiță și floarea soarelui, de 8-10.000 kg/ha la porumb boabe, de 60-70.000 kg/ha la sfecla de zahăr, obținute în ultimii ani în sistem neirigat, confirmă profesionalismul fermierilor mureșeni. Bineînțeles că un sprijin substanțial vine prin subvențiile APIA și ajutoarele guvernamentale.

Este adevărat că și Dumnezeu mai ține cu noi și ne-a rânduit vreme potrivită în toate fenofazele culturilor agricole. Cea mai gravă problemă din agricultura României, valorificarea producției, se pare că este pe cale de a fi rezolvată la noi în județ. Prin prețuri acceptabile, de exemplu grâul se vinde la ora actuală cu 1,60 - 1,70 lei/kg. Prețul fiind în continuă creștere, îmbucurător este faptul că, în așteptarea unor prețuri mai mari, fermierii mureșeni au reușit să își pregătească spații de depozitare în toate zonele județului. De pildă, la Baza de recepție Sărmășel Gară, cu o linie de garaj CFR, bază abandonată în ultimii 25 de ani, prin modernizare, sunt pregătite spații pentru depozitare îndelungată. Dacă Bazele de recepție din județ nu ar fi fost lichidate, iar Silozul din Târgu-Mureș, un obiectiv strategic pentru județ și țară, nu ar fi fost vândut străinilor, iar depozitele pentru rezerva de stat din Dumbrăvioara și Sărățeni nu ar fi fost privatizate, timp de zece ani, Mureșul și județele limitrofe, ar fi avut pâinea asigurată în caz de calamitate sau război. Mai rămâne o problemă dificilă pentru fermierii mureșeni, care ar putea să le influențeze dragostea și pasiunea pentru o agricultură super performantă. Mă refer aici la faptul că toate inputurile s-au scumpit. Prețul la îngrășăminte s-a triplat, s-a majorat prețul la sămânța din categorii biologice superioare, iar prețul producției pentru materiile prime din câmp nu ține pasul cu aceste creșteri. Majorările la gaz, curent, combustibil sunt scăpate de sub control. Să sperăm totuși! Să fim optimiști! Fiecare fermier mureșean se va ocupa de propria afacere, adaptându-se la situația existentă, provocată de o criză mondială, iar statul va trebui să sprijine în continuare agricultura în aceste momente dificile.

Personal, consider că strategiile domnului ministru al Agriculturii, Petre DAEA, vor da roade.

În Planul Național Strategic 2023-2027 sunt dezbătute cu asociațiile profesionale din industria alimentară numai formal toate sectoarele. Dacă PSD, la presiunea vrăjmașilor României din țară și din străinătate, nu îl va susține în continuare și pe ministrul Petre DAEA, atunci șansele de intrare în normalitate vor fi minime.

VASILE BOTA

Lasă un comentariu