UCRAINA, ÎNTRE AMENINȚĂRI ȘI PROPUNERI DE COMPROMIS

Distribuie pe:

Fostul președinte al Rusiei Dmitri Medvedev a avertizat, joi, că Ucraina ar putea “să dispară de pe harta lumii” pe fondul invadării țării de către Vladimir Putin.

Medvedev, un aliat de încredere al lui Putin, l-a catalogat pe președintele american Joe Biden drept “un bunicuț ciudat, care suferă de demență”, într-o postare zeflemitoare pe Telegram.

Medvedev a avertizat că NATO, prin trimiterea de echipamente militare în Ucraina și de trupe în țările de pe flancul estic al Europei, “creează o amenințare reală de conflict mondial ce se poate solda cu moartea unei părți semnificative a omenirii”.

Avertismentul vine la doar câteva zile după ce tot el a declarat că Ucraina și Occidentul se vor confrunta cu “Ziua Judecății” dacă încearcă să conteste, prin ripostă militară, controlul Rusiei asupra Crimeei.

Refuzul Ucrainei și al puterilor occidentale de a recunoaște proprietatea Moscovei asupra peninsulei reprezintă o “amenințare sistemică” pentru Rusia, a declarat fostul președinte, avertizând că răspunsul Moscovei nu se va lăsa așteptat: Kremlinul va riposta “cu forță maximă” dacă teritoriul va fi atacat.

În postarea pe Telegram, Medvedev - în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei - a avertizat că invazia Rusiei și răspunsul Occidentului la aceasta ar putea însemna că “Ucraina va pierde până și resturile de suveranitate statală și va dispărea de pe harta lumii”.

Medvedev a adăugat: “NATO, contrar logicii și bunului simț, continuă să se apropie de granițele Rusiei, creând o amenințare reală de conflict mondial și de moarte a unei părți semnificative a omenirii”.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a făcut comentarii similare miercuri, spunând că “sarcinile” militare ale Rusiei în Ucraina depășesc acum regiunea de est Donbas. Sursa și foto - dailymail.co.uk)

* Președintele belarus, Alexandr Lukașenko: Vouă, membrilor NATO, și americanilor, v-a trebuit război!”

Occidentul, Ucraina și Rusia trebuie să ajungă la o înțelegere pentru a evita “prăpastia războiului nuclear”, a declarat joi președintele belarus Aleksandr Lukașenko (foto - news.ro), principalul aliat al Rusiei, într-un interviu acordat, la Minsk, agenției France Presse, citat de themoscowtimes.com.

“Haideți să ne oprim. Nu trebuie mers mai departe. Mai departe e prăpastia. Mai departe este războiul nuclear. Nu trebuie să se ajungă până acolo. Trebuie să oprim, să ne punem de acord, să oprim această mizerie, acest haos, operațiunile (militare - n.n,.) și războiul în Ucraina”, a spus Lukașenko.

El a acuzat Occidentul de faptul că a provocat războiul și continuă să-l alimenteze și a subliniat că obligația de a face concesii și de a merge la negocieri revine Kievului, aceasta fiind “singura cale de a ieși din conflict”.

“Am văzut motivele acestui război: dacă Rusia nu ar fi devansat NATO, voi (țările occidentale - n.n.) v-ați fi organizat și ați fi lovit-o. Voi sunteți la originea acestui război și voi îl prelungiți”, a acuzat Lukașenko.

Liderul în vârstă de 67 de ani, care conduce Belarus de aproape trei decenii, a insistat că autoritățile de la Kiev pot pune capăt războiului dacă reîncep discuțiile cu Moscova și acceptă cererile acesteia.

“Totul depinde de Ucraina”, a spus el: “Particularitatea momentului este că acest război poate fi încheiat în condiții mai acceptabile pentru Ucraina”.

Lukașenko a cerut autorităților de la Kiev “să se așeze la masa negocierilor și să fie de acord că nu vor avea pe teritoriul lor arme care să amenințe vreodată Rusia”. De asemenea, Ucraina trebuie să accepte pierderea regiunilor ocupate de Rusia în estul și sudul țării: “Nu se mai discută despre asta”, a spus el. “S-ar fi putut discuta despre asta în februarie sau martie”.

Liderul belarus a mai afirmat că termenul de “denazificare” folosit de Rusia cu privire la obiectivele sale în Ucraina, “este de domeniul filo-sofiei. Cel mai important lucru este securitatea Rusiei”. În caz contrar, avertizează el, situația se poate agrava și mai mult: “Războiul care este în curs acolo nu e încă cel pe care Rusia l-ar putea duce”, a avertizat Lukașenko, vorbind despre arme “înfricoșătoare”, pe care Moscova nu le-a utilizat până acum.

În opinia sa, conflictul ar fi fost evitat dacă țările occidentale i-ar fi dat lui Vladimir Putin “garanțiile de securitate” pe care le-a cerut, adică retragerea Alianței Nord-Atlantice la frontierele din 1997 și încetarea apropierii Occidentului de Ucraina, pe care Rusia o percepe ca pe o amenințare.

“Pentru ce nu ați dat aceste garanții? Asta înseamnă că voi vreți războiul!”, a declarat Lukașenko în interviul pentru AFP.

În decembrie trecut, Moscova a cerut SUA și NATO pe un ton ultimativ un set extins de garanții de securitate, printre care și aceea ca Ucraina să nu fie niciodată acceptată în NATO. De asemenea, a cerut oprirea extinderii Alianței și revenirea ei la nivelul dinaintea admiterii țărilor din fostul bloc comunist în NATO.

Reamintim că miercuri, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că negocierile de pace cu Ucraina “nu au sens” și a anunțat că obiectivele militare ale Moscovei în țara pro-occidentală nu mai sunt concentrate “doar” spre est.

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu