FEMEILE SUNT MAI VULNERABILE LA CANICULĂ DECÂT BĂRBAȚII

Distribuie pe:

Mai multe studii bazate pe cifre au ajuns la concluzia că femeile sunt mai vulnerabile la căldură față de bărbați. Statisticile seci arată că ratele mortalității la căldură extremă sunt mai mari în rândul femeilor decât în cel al bărbaților.

În contextul valului de căldură care a pus stăpânire pe Europa și care în Anglia este fără precedent, venind cu temperaturi nemaiîntâlnite vreodată în zonă, experții britanici avertizează că un risc ridicat de mortalitate îl au persoanele de peste 75 de ani, bebelușii, copiii mici, persoanele cu boli fizice sau mentale severe și femeile, scrie The Guardian.

Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie atrage atenția asupra unui studiu realizat de oameni de știință din Țările de Jos, care a analizat mortalitatea după diferite valuri de căldură și a constatat că femeile mai în vârstă sunt expuse unui risc mai mare decât bărbații. Cercetătorii au spus că rezultatele nu au de-a face doar cu vârsta.

“Când au fost luate în considerare vârste egale, ratele mortalității erau cu 15% mai mari pentru femei”, se arată într-un raport în urma caniculei din 2003, din Franța.

Femeile în vârstă transpiră mai puțin.

Un alt studiu al cercetătorilor olandezi și germani a găsit, de asemenea, diferențe între sexe.

“Mortalitatea legată de căldură a fost mai mare la femei decât la bărbați, în special la cea mai în vârstă grupă (= 80 de ani), în condiții de căldură extremă”, au concluzionat oamenii de știință.

Echipa a spus că de vină nu este doar vârsta, cu vulnerabilitățile cu care vine, inclusiv la căldură, și că femeile trăiesc în general mai mult decât bărbații.

Hein Daanen, profesor la Vrije Universiteit Amsterdam și autor al studiului, a expus o teorie conform căreia producția redusă de transpirație la femei ar putea juca un rol.

“În medie, bătrânii transpiră jumătate din cantitate în comparație cu tinerii, iar femeile, jumătate din cantitatea bărbaților”, a spus el. Cu alte cuvinte, explică cercetătorii, “capacitatea femeilor mai în vârstă de a pierde căldura din corp este cea mai scăzută”. (A.P.)

Lasă un comentariu