UCRAINA VA ÎNCEPE ÎN ACEASTĂ SĂPTĂMÂNĂ SĂ EXPORTE CEREALE PE MARE, ANUNȚĂ MINISTRUL INFRASTRUCTURII DE LA KIEV

Distribuie pe:

Ministrul Infrastructurii din Ucraina, Oleksandr Kubrakov, a anunțat că Executivul său estimează ca exporturile de cereale pe mare, blocate din cauza războiului, să fie reluate săptămâna aceasta, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Ieșirea navelor din porturile ucrainene în Marea Neagră se va face în baza unui acord semnat pe 22 iulie la Istanbul, după cum a declarat ministrul, citat de agenția Interfax.

Conform estimărilor, redeschiderea porturilor va permite exportul, lunar, a 3 milioane de tone, ceea ce va aduce Ucrainei venituri suplimentare de un miliard de dolari.

Kubrakov a subliniat că funcționarea centrului de coordonare care se va înființa la Istanbul pentru a superviza funcționarea coridorului umanitar pentru ieșirea grâului va deveni operațional miercuri, 27 iulie.

Însă, funcționarea sa nu se va extinde în apele teritoriale ucrainene, în care, după cum a spus oficialul, “doar autoritățile ucrainene vor avea competențe pentru a gestiona și garanta toate procesele”.

Lucrările de deminare se vor realiza exclusiv pe coridoarele create pentru a permite ieșirea navelor cu grâne și toate ambarcațiunile vor fi însoțite de nave ale Ministerului Infrastructurii, a adăugat el.

La rândul său, vice-ministrul Infrastructurii, Iuri Vaskov, a subliniat că, dacă totul merge așa cum e prevăzut, prima navă cu cereale va ieși săptămâna aceasta din portul Chornomorsk, în regiunea Odesa.

“Vor urma cele din portul Odesa și portul Pivdenny”, a spus el, dând asigurări că în termen de două săptămâni Ministerul va fi tehnic pregătit pentru a exporta din toate terminalele aflate în cele trei porturi menționate.

Acordul semnat săptămâna trecută sub auspiciile Națiunilor Unite și ale Turciei prevede crearea unui coridor maritim pentru a atenua criza alimentară provocată de blocajul rus din porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Însă, după atacurile lansate sâmbătă asupra portului comercial Odesa, Ucraina a acuzat Rusia că “ignoră” ONU și Turcia și a anunțat că Rusia va trebui să își asume “toată responsabilitatea” dacă acordul se rupe, mai scrie EFE.

GERMANIA E ÎN PRAGUL RECESIUNII, DUPĂ CE ÎNCREDEREA ÎN ECONOMIE S-A PRĂBUȘIT ÎN LUNA IULIE

Moralul mediului de afaceri german a înregistrat o scădere peste așteptări în luna iulie, pe fondul îngrijorărilor că inflația record și livrările limitate de energie din Rusia vor arunca cea mai mare economie europeană într-o criză, arată rezultatele sondajului lunar publicat de institutul Ifo.

Indicele climatului de afaceri a scăzut în luna iulie până la 88,6 puncte, cel mai redus nivel din ultimii doi ani, de la o cifră revizuită în jos de 92,2 puncte înregistrată în luna iunie, potrivit Bloomberg.

“Germania este în pragul unei recesiuni. Prețurile mari la energie și amenințarea unor întreruperi în aprovizionarea cu gaze încep să afecteze economia. Companiile se așteaptă la o înrăutățire a activități de business în lunile următoare”, a declarat președintele Ifo, Clemens Fuest.

Aceste date scot în evidență răspândirea pesimismului în mediul de afaceri din Germania, unde revenirea din pandemie este afectată de inflația galopantă și criza de componente înrăutățită de războiul din Ucraina.

Un indicator privind activitatea în sectorul privat, calculat de S&P Global, arată că economia a început să se contracte în luna iulie, pentru prima dată în acest an.

La rândul său, Banca Centrală a Germaniei a avertizat săptămâna trecută că ritmul de creștere a prețurilor este posibil să rămână unul ridicat în lunile următoare și ar putea chiar să urce și mai mult în luna septembrie, când vor expira măsurile temporare de sprijin.

Îngrijorările cu privire la livrările de gaze rusești afectează perspectiva de creștere a Germaniei, a avertizat Bundesbank,preluat de Spotmedia.ro, în cel mai recent raport lunar.

Un risc important pentru Germania, țară care importă din Rusia o mare parte din necesarul de gaze naturale, este acela ca noile perturbări și chiar oprirea livrărilor de energie să ducă inflația și mai sus.

Afectați deja de creșterea prețurilor, consumatorii și companiile trebuie să facă față acum unor dobânzi mai mari după ce Banca Centrală Europeană a majorat costul creditului, pentru prima dată în ultimii 11 ani.

Realizat pe baza unui sondaj în rândul a aproximativ 9.000 de firme, indicatorul Ifo arată atât opiniile șefilor de companii față de condițiile economice actuale din Germania, cât și așteptările lor pentru următoarele șase luni.

Lasă un comentariu