FESTIVITATEA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2022 A UMFST “GEORGE EMIL PALADE”

Distribuie pe:

Miercuri seara de la ora 19.00, a avut loc, pe Stadionul Tran-Sil din Târgu Mureș, festivitatea de absolvire a promoției 2022 a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) “George Emil Palade” din Târgu Mureș. În acest an au absolvit 1963 de studenți (1368 absolvenți ai programelor de studii de licență și 595 de absolvanți ai programelor de masterat), reprezentând 31 de programe de studii licență și 26 de programe de studii de masterat.

La manifestare a fost prezent și Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Acesta s-a adesat absolvenților atât în limba română, cât și în limba engleză. “Sunt onorat să fiu astăzi cu voi. Știu cât de mult înseamnă să ai sprijinul familiei. Felicitări celor care au asigurat astfel de copii minunați!”, a spus Mircea Geoană în deschiderea discursului său. Acesta a ținut să facă referire la un citat al celui care a dat numele universității din Târgu Mureș. “George Emil Palade, un om care a revoluționat științele umane, tehnologia și umanitatea spunea despre momentele de infexiune istorică, tehnologică, a umanității pe care le tranversăm și noi astăzi: să trăiești în momentul în care domeniul tău de specialitate ajunge la maturitate și să asculți, să auzi sunetul întunericului prăbușindu-se. Asta vă doresc să faceți! Să fiți cei și cele care să faceți să auzim cu toții zgomotul întunericului prăbușindu-se. Zgomotul războiului prăbușindu-se, zgomotul ignoranței, al urii, al intoleranței, al lipsei de valori și moralitate. Voi veți fi cei care veți face generațiile voastre și generațiile de după voi să asculte zgomotul întunericuli prăbușindu-se”.

Mai jos redăm, parțial, discursul Rectorului UMFST prof. dr. Leonard Azmafirei

“Dragi absolvenți ai Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie George Emil Palade din Târgu Mureș,

Devenirea voastră vă aparține nu doar vouă ci și celor care v-au fost aproape în toți acești ani. Unii dintre ei sunt astăzi aici, alții sunt departe, unii poate nu mai sunt printre noi. Pentru părinții voștri, pentru profesorii voștri, pentru toți cei care au contribuit în vreun fel ca astăzi voi să fiți aici, frumoși și fericiți, vă rog ca, în semn de recunoștință și respect să vă ridicați și să îi aplaudați, uitându-vă către ei, în jurul vostru! Vă mulțumesc!

Dragi absolvenți ai promoției 2022,

După mai mult de doi ani de viață modificată de reguli, de restricții, în care nici aceste evenimente de sărbătoare nu au putut să se desfășoare în mod normal și să răsplătească un efort mare făcut de voi, studenții, de profesorii voștri, de părinții voștri, iată că astăzi ne putem revedea aici, cu toții, purtând încă în noi o preocupare necesară, dar capabili să zâmbim din nou și să ni se vadă bucuria pe întreaga față. Avem nevoie toți de normalitate și astăzi o prețuim mai mult decât oricând, pentru că am aflat cum este în absența ei.

Parcă nicicând nu am simțit cât de importantă este universitatea: dacă în acești 3-4-5 sau 6 ani ați vrut să învățați, ați avut fiecare ocazia să o faceți, într-o măsură dependentă de dorință, de capacitatea de a face un efort susținut și de a înțelege că a învăța nu este sinonim cu a fi învățat decât doar într-o anumită măsură. Știu că astăzi, absolvenți fiind, sunteți mai învățați, mai obișnuiți cu cartea. Dar, chiar dacă ea devine mai digitală, universitatea va rămâne templul cărții, al cunoașterii, al descoperirii.

Dacă în acești ani de studii ați vrut să creșteți, acest lucru s-a întâmplat aproape natural. Ați intrat în universitate abia ieșiți din adolescență și v-ați maturizat între timp: biologic, emoțional, intelectual. Universitatea v-a transformat în oameni maturi care sunt sau care ar trebui să fie responsabili, capabili să își asume decizii, nu doar profesionale, ci și sociale.

Dacă v-ați dorit să cunoașteți oameni noi de vârsta și cu preocupările voastre sau modele printre cei care v-au învățat, cu siguranță că interacțiunile interumane nu au lipsit în acești ani. V-au schimbat, v-au adus un câștig social. Vi s-a înmulțit numărul de prieteni, v-a crescut selectivitatea relațiilor, ați avut bucurii sau dezamăgiri, acestea din urmă, de regulă tranzitorii la vârsta voastră - pentru toate acestea universitatea a fost mediul vostru permisiv, dar stabil.

Universitatea v-a arătat că, pe cât de ermetică părea când o priveați de la distanță, pe cât de mari și grele erau ușile de la intrare, închise sau greu de deschis, pe atât de generoasă devenea ea, trecând de prima ușă, cea grea și mare, pentru că, în spatele ei, ascunse de neaveniți, erau celelalte uși, care nu se vedeau din afară, cele ale cunoașterii. Și urmând acest traseu, dintr-o etapă în alta, adăugând permanent o notă, un calificativ, o emoție după o împlinire, o ambiție resuscitată după un eșec temporar, astăzi, acum și aici, ați ajuns la finish!

Dar, oare ați ajuns la finalul cursei?

Este aproape un truism să afirm nevoia de a învăța tot timpul. Mai degrabă aș paria pe altceva: pe neliniștea pe care aș vrea să o stârnesc în voi. Veți deveni medici buni, profesori cu har, ingineri inventivi, informaticieni prețioși, economiști pricepuți, juriști abili, profesioniști în multele domenii pe care le are universitatea, în care v-ați pregătit. Nu toți la fel de buni, natural aș spune, și această diferențiere nu vine dintr-un eșec individual sau colectiv, ci din pasiunea care vă poate mișca în ceea ce faceți.

Mi-e greu să vă definesc ce înseamnă să fii bun în profesia voastră!? O rată cât mai mică de eșec? Poate! O recunoaștere externă? Necesară, uneori!

Voi știți că cei mai mulți veți promova rezidențiatul și veți deveni medici specialiști, apoi primari. Și veți avea pacienți, și veți trăi confortabil dacă veți fi destul de înțelepți și de atenți. Și cred că, la fel, inginerii se vor angaja repede, pentru că societatea are nevoie de ei. Știu că voi toți ceilalți, dacă veți fi inteligenți, și nu mă îndoiesc că sunteți, muncitori, inspirați sau bine sfătuiți și, evident, sănătoși, veți deveni BUNI în ceea ce veți face.

Eu aș vrea însă astăzi să vă conving să încercați să deveniți foarte buni, cei mai buni! Oamenii care au schimbat lumea sunt cei pe care lumea nu a reușit să-i schimbe, să-i bage în comun. Din acest motiv vă readuc în față motto-ul universității noastre. așa cum o voi face în fiecare an: E Pluribus Unum, sau «Dintre multe, una! Dintre mulți, unul!» Nimic nu vă poate crea identitate, mai mult decât preluarea acestui motto ca ideal de viață. Fragili fiind toți în fața bolilor dar și a agresiunilor de tot felul care ne pot amenința valorile, nu am să vă critic dacă visați la ceva mai sigur, mai stabil, mai frumos. Dar am să insist să vă treziți apoi din feerie, din visul frumos, să vă gândiți la ziua de mâine - astăzi este încă sărbătoare - și să vă apucați de treabă! Vreau ca voi să construiți lumea mai bună, mai puternică, mai dreaptă pe care generația mea nu a reușit încă să o desăvârșească, vreau să transformați piedicile în oportunități. Pandemia a stimulat dezvoltarea fără precedent a digitalizării. Și aceasta rămâne ca un punct de cotitură în istoria contemporană. Inteligența artificială nu mai este o poveste din Asimov, ci cheia eficienței noastre viitoare. Industria se schimbă fundamental, biotehnologiile au modificat deja științele medicale și toate acestea au fost create de cei care au fost, nu doar buni, ci foarte buni. Voi trebuie să faceți lumea mai frumoasă, mai sănătoasă, mai puternică, mai tolerantă. Lumea mare, a tuturor și lumea mai mică, a voastră, a noastră.

Să fiți mândri că astăzi și pentru totdeauna sunteți și veți fi absolvenți ai UMFST “George Emil Palade” din Târgu Mureș!”

ȘEFII DE PROMOȚIE 2022

Medicină - POP ANCA-MARIA; Medicină (în limba maghiară) - PAPP ANDREA-KINGA; Asistență medicală generală - AMARIEI DANIELA; Balneofiziokinetoterapie și recuperare - ILYÉS PAULA; Nutriție și dietetică - PARAJKÓ ANITA (LÁSZLÓ); Medicină (în limba engleză) - KREMER JENNIFER; Medicină dentară - BERDAN ELENA; Medicină dentară (în limba engleză) - BRÛNING CHARLOTTE LOUISA; Tehnică dentară - KATONA ZSOLT; Farmacie - PÉTERFI ORSOLYA; Cosmetică medicală și tehnologia produsului cosmetic - RETEGAN BIANCA-ANDREEA; Automatică și informatică aplicată - IORDACHE ANDRADA-BIANCA; Ingineria sistemelor electroenergetice - DUMA CRISTINA-CĂTĂLINA; Tehnologia construcțiilor de mașini - BOGDAN IONELA; Inginerie economică industrială - PITEA ALEXANDRINA-SIMONA; Informatică - SZABO ZSOLT; Istorie - ROȘCA VASILICA; Limba și literatura română - Limba și literatura engleză - GAȘPAR ROXANA-MARIA; Comunicare și relații publice - SPINGOS MARIA-CRISTIANA-ALEXANDRA; Studii de securitate - PITICAR MIRCEA; Educație fizică și sport - ALEXANDRESCU RĂZVAN; Pedagogia învățământului primar și preșcolar - MARZA MARCELA; Management - ZĂHAN DANIEL-MATEI; Management - învățământ frecvență redusă - SANDOR ANDRA-NICOLETA; Economia comerțului, turismului și serviciilor - PORUȚIU VLAD-VALENTIN; Contabilitate și Informatică de gestiune -ROMAN MARIA-MĂDĂLINA; Contabilitate și informatică de gestiune - învățământ frecvență redusă - DOBRA ANAMARIA-DANIELA; Finanțe și bănci - ANTONEAN ELIZABET; Administrație publică - RUGINĂ BIANCA-GABRIELA; Drept - MAGYAROSI RÉKA-KINGA; Drept - învățământ frecvență redusă - GĂRGĂREA RODICA-IOANA; MUNTEAN IOANA - șefa de promoție de la Masterat.

Foto: IOSIF TRIF

Lasă un comentariu