SCANDAL DE SPIONAJ ÎN PARLAMENTUL EUROPEAN. IȚELE DUC LA BUDAPESTA

Distribuie pe:

Publicația maghiară Napi.hu a publicat, miercuri 27 iulie, un articol intitulat “Un scandal de interceptări telefonice a izbucnit în UE, cu un fir care duce spre Ungaria”. Articolul arată că liderul socialist grec și deputat în Parlamentul European (Pasok/S&D) Nikos Androulakis a depus o plângere după ce serviciul de securitate cibernetică al parlamentului a indicat că s-a încercat să i se acceseze telefonul mobil cu programul de spionaj “Predator”. Software-ul israelian este dezvoltat de o companie care are un birou și în Budapesta. Conform articolului din Napi.hu, programul de spionaj poate fi solicitat doar de clienții guvernamentali cu permisiunea Ministerului Apărării israelian.

“Au încercat să-mi spargă telefonul mobil cu un program de supraveghere numit Predator”, a spus Androulakis, care a numit tentativa drept “bolnavă”. Contactat de EURACTIV, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat că organul executiv a primit o scrisoare în acest sens. “După cum știți, Comisia nu comentează cazuri individuale. În general, suntem la curent cu rapoartele media despre programele de spionaj utilizate de anumite guverne. Încercările serviciilor de securitate națională de a accesa ilegal datele cetățenilor, inclusiv ale jurnaliștilor și ale adversarilor politici, dacă sunt confirmate, sunt inacceptabile”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Publicația maghiară precizează că programul Predator, probabil, se produce tot la Budapesta

Predator a fost identificat de Meta, compania-mamă a Facebook, și Citizen Lab (un ONG de securitate cibernetică din Canada) care a ajutat la investigarea cazului Pegasus. Compania de social media l-a interzis de atunci. Programul este dezvoltat de Cytrox din Israel, care este clasificat ca o armă cibernetică, vânzarea sa poate fi autorizată de Ministerul Apărării israelian și poate fi achiziționat doar de agențiile guvernamentale. Cytrox are, de asemenea, locații din UE, dintre care una operează sau a operat în Budapesta. Conform raportului din 2021 al companiei, aceasta a realizat venituri din vânzări de 0 HUF și a generat o pierdere de 5,835 milioane de forinți.

Predator este un instrument de supraveghere care oferă acces la dispozitivul mobil al victimei, inclusiv parole, fișiere, fotografii, istoric de navigare și informații de identitate. De asemenea, poate face capturi de ecran, înregistra texte introduse de utilizator și poate activa camera și microfonul dispozitivului fără știrea utilizatorului. Deși mai puțin avansat decât Pegasus, care poate fi instalat neobservat, Predator este foarte eficient în a pirata diverse dispozitive. Dacă un utilizator face clic pe un link primit într-un mesaj, acesta se instalează în fundal, redă actualizări ale sistemelor de operare și poate rămâne complet ascuns. De obicei, specialiștii în securitate cibernetică o surprind doar atunci când analizează traficul de date. (D.B.)

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu