FAMILIA GLIGA, ÎNTOTDEAUNA, ÎN SATUL ALEGORIC DE PE VALEA MUREȘULUI, ÎN COSTUM POPULAR!

Distribuie pe:

Mii de mureșeni, dar și turiști din țară și străinătate, s-au bucurat, la sfârșitul săptămânii trecute, de cea de a XVI-a ediție a Festivalului Văii Mureșului. Manifestarea, dedicată tradițiilor și obiceiurilor populare de pe Valea Mureșului Superior, a fost, din nou, un bun prilej pentru cei din Petelea, Breaza, Suseni, Ideciu de Jos, Deda, Vătava, Rușii Munți, Răstolița, Lunca Bradului și Stânceni să își prezinte în cadrul standurilor costumele populare, decorurile caselor tradiționale din zona lor, diferite obiecte meșteșugărite tradițional sau bucate tradiționale pregătite după rețete vechi. Această ediție a fost mai așteptată ca oricând, manifestarea suferind o întrerupere de doi ani din cauza pandemiei. Festivalul a fost organizat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Valea Mureșului, în colaborare cu partenerii Primăria Municipiului Reghin și Consiliul Județean Mureș, coordonarea manifestărilor fiind asigurată de președintele ADI, Lucreția Cadar - primarul comunei Deda, și vicepreședintele ADI, Mircea Mariș - primarul comunei Suseni.

Duminică, participanții au asistat la un moment deosebit - nunta alegorică de pe Valea Mureșului. Mirele de la standul Comunei Deda a mers, cu alai, după mireasa de la standul Suseni, apoi au urcat pe scena festivalului unde a avut loc chiuitul găinii, precum și celelalte obiceiuri tradiționale ale nunții din această zonă.

Bineînțeles că la intrarea principală a festivalului ne-a întâmpinat, ca în fiecare an, standul “Gliga”, unde lutierii de la celebra firmă reghineană au prezentat publicului meșteșugul făuritului viorilor. Ca de fiecare dată, gazdele acestui stand, membrii familiei Gliga, și-au întâmpinat oaspeții în tradiționalele costume populare pe care le poartă cu atâta mândrie. (D.B.)

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu