CONSUMUL EXCESIV DE ALCOOL NE ÎMBĂTRÂNEȘTE CU PÂNĂ LA ȘASE ANI...

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitatea din Oxford, citați de descopera.ro, susțin că un consum săptămânal mai mare de cinci pahare de vin accelerează ceasul biologic, îmbătrânind organismul cu până la șase ani.

“În studiul nostru, am examinat date de la aproape un sfert de milion de persoane și am descoperit că cei care au băut peste 17 unități de alcool pe săptămână aveau telomeri mai scurți.

Telomerii (o regiune de ADN situată la capătul fiecărui cromozom liniar) au fost luați în considerare ca reper pentru identificarea vârstei biologice (reale) și aproximarea speranței de viață a oamenilor.

Telomerii protejează ADN-ul pe măsură ce celulele se divid repetitiv. Odată cu trecerea timpului, telomerii se scurtează progresiv, concomitent cu îmbătrânirea celulelor, iar când lungimea lor este insuficientă și nu se mai pot repara, cromozomii se destramă, iar celulele nu se mai pot diviza, instalându-se moartea celulară.

Așadar, telomerii se scurtează în mod natural pe măsură ce îmbătrânim, ceea ce duce la deteriorarea ADN-ulu, crescând riscul de a dezvolta probleme precum Alzheimer, diabet și boli de inimă.

Noi am observat această legătură între alcool și telomerii mai scurți doar la persoanele care au băut cel puțin 17 unități de alcool pe săptămână.

În Marea Britanie, oamenii sunt îndemnați să nu bea mai mult de 14 unități pe săptămână în mod regulat (echivalentul a șase halbe de bere sau a zece pahare mici de vin). Americanii sunt sfătuiți să nu bea mai mult de 14 sticle de bere pe săptămână (pentru bărbați) și șapte pahare mici de vin (pentru femei).

În cercetarea noastră, am examinat datele genetice și de sănătate aparținând unui număr de 245.000 de adulți. Participanții aveau o vârstă medie de 57 de ani și au fost împărțiți în funcție de sex. Majoritatea dintre ei erau consumatori de alcool, doar 3% susținând că nu au consumat niciodată.

Analizând datele acestora, am descoperit o asociere semnificativă între consumul mare de alcool și lungimea mai scurtă a telomerilor. De exemplu, cei care au băut 29 de unități de alcool pe săptămână (aproximativ 10 pahare mari de vin) erau cu unu până la doi ani mai în vârstă în ceea ce privește lungimea telomerilor, decât cei care au băut mai puțin de șase unități pe săptămână (aproximativ două pahare mari de vin).

Participanții care au fost diagnosticați cu o tulburare de consum de alcool au avut telomeri semnificativ mai scurți, echivalentul unei îmbătrâniri biologice între trei și șase ani”, explică oamenii de știință britanici. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu