EUROPA STINGE BECU'!

Distribuie pe:

Nici n-a apucat dna Ursula von der Leyen să le mulțumească partenerilor din blocul comunitar (minus Ungaria) pentru înțelegerea și solidaritatea de care au dat dovadă, învoindu-se, în mod “voluntar”, să reducă cu 15% consumul de gaze în timpul iernii și “să împartă surplusul cu acei membri care sunt mai afectați”, că țările s-au și pus pe economisit. (În treacăt fie spus, dna Ursula n-a uitat să menționeze că “voluntariatul” s-ar putea transforma în “obligație” dacă Kremlinul ar dispune oprirea completă a gazului în Europa, caz în care Germania ar zgribuli în crivățul necruțător al iernii, mai rău ca puiul lui Alexandru Brătescu-Voinești, din manualul de clasa a V-a (de pe vremuri.)

Cotidianul britanic The Guardian prezintă, în ediția sa online, câteva din năstrușniciile avute în vedere, pe plan european, pentru a face față “șantajului energetic al lui Putin”.

În Franța, magazinelor cu aer condiționat li s-a trasat obligația de a-și ține ușile închise (taman pe Covid-ul ăsta, când OMS ne îndeamnă să ne aerisim temeinic odăile), altminteri riscă o amendă de 750 de euro. De asemenea, intensitatea luminii, în magazine, va fi redusă drastic și, “de îndată ce magazinul se închide”, indicatoarele luminoase se vor stinge și ele, în mod corespunzător. Localurile publice vor trebui să fixeze termostatele “mai ridicate vara și mai scăzute iarna”, iar francezii să stingă luminile în camerele pe care nu le folosesc, iar când pleacă de la domiciliu - să închidă televizoarele și să nu uite luminile aprinse. Doar în aeroporturi ce vor mai pâlpâi câteva luminițe, să nu dea turistul în gropi când coboară din aeroplan...

Ca să dea exemplu personal, Germania însăși “mână-n luptă vijelia-ngrozitoare”: se sting reflectoarele de pe monumentele publice, se închid fântânile arteziene, la piscine și în sălile de fitness sportivii vor face duș cu apă rece, la Hanovra, clădirile municipale vor fi încălzite doar în perioada 1 octombrie - 31 martie, la cel mult 20 de grade, iar utilizarea aparatelor de aer condiționat și a radiatoarelor va fi interzisă.

În Grecia (foarte dependentă de gazul rusesc), angajații sunt îndemnați să nu uite să închidă computerele după programul de lucru, iar în Irlanda, autoritățile i-au îndemnat pe automobiliști să mâne mai încet, pentru a reduce consumul de benzină, și să consume mai puțină energie în locuința proprie, să fixeze termostatul la 20°C în încăperile de locuit și între 15°C și 18°C în holuri și dormitoare, să ajusteze utilizarea mașinii de spălat vase și a mașinii de spălat rufe. Compania Electric Ireland vine cu sfaturi suplimentare: “Nu umpleți ibricul. Dacă întrerupeți lucrul pentru o pauză de cafea, fierbeți cu fierbătorul doar câtă apă aveți nevoie”. Astfel, nu-i așa, apa nu se risipește, aragazul nu se stropește, gazul se economisește.

Spania, din spirit de solidaritate, deși nu este dependentă de sursele de energie ale Rusiei, recomandă educarea copiilor în spiritul stingerii becului, folosirea jaluzelelor în locul aparatelor de aer condiționat și utilizarea corectă a termostatului.

Din tot acest tablou sumbru, nu putea lipsi umorul englezesc: furnizorul britanic de energie a trimis un e-mail clienților săi cu sfaturi practice pentru a economisi costurile de încălzire: câteva sărituri, un terci de ovăz consistent, îmbrățișarea animalului de companie sau a unui membru al familiei ori consumul de ghimbir, făcutul de curățenie prin casă, curte și grădină se aflau pe lista “modalităților simple și economice” pentru ca tot cetățeanul să se mențină în formă și să se încălzească din resurse calorice proprii. Ulterior, autorii și-au dat seama că au cam sărit calul și au venit cu scuzele de rigoare pentru sfaturile lor “rușinoase”.

...Totuși... totuși... Cea mai tare fază în materie de economisire a energiei - de care ar râde și Putin, așa damblagiu cum spun unii că este - o reprezintă recenta ieșire în public a premierului Spaniei, Pedro Sánchez. Înaltul oficial s-a afișat fără cravată și i-a îndemnat și pe alții să-i urmeze exemplul pentru a economisi energie la aer condiționat. “După cum puteți vedea, nu port cravată”, a spus el reporterilor. “Le-am cerut miniștrilor și șefilor din sectorul public și privat să nu poarte cravate decât dacă este necesar. Astfel putem economisi energie, care este atât de necesară în țara noastră” - notează sursa citată.

...Și, în vreme ce Europa “se întunericește” pe zi ce trece, din străfundurile beznei răsare, ca o lumină, însuși ministrul energiei române, dl Virgil Popescu. Domnia sa ne asigură că, deși “importul de gaze este necesar”, producția internă “este bogată” și va asigura necesarul de metri cubi de gaze și de terawați de energie electrică pentru toată suflarea țării: “Ne-a dat Dumnezeu gaze și, din producția internă, ne putem umple vara și toamna depozitele ca să avem la iarnă. Acest lucru se și întâmplă, mergem spre un grad de umplere cât mai mare, să avem cel puțin 90%”.

Per total, deși nu vom avea energie cu rația, ministrul de resort ne dă, totuși, câteva sfaturi de bun simț: “Dar asta (faptul că avem metri cubi și terawați cât cuprinde - n.n.) nu înseamnă că noi, ca români, să nu începem să economisim acasă. Să stingi un bec când ieși din cameră, să nu ții apa caldă pornită tot timpul când, de exemplu, te bărbierești, multe alte lucruri minore pe care le putem face și de care nu ne-am dat seama”.

...Tii, chiar nu ne-am sat seama de tot soiul de “lucruri minore”: că, de exemplu, putem spăla dușumeaua cu periuța de dinți, cu apă din ibric (fiartă cu fierbătorul de cafea); că putem usca rufele cu uscătorul de păr, dat la minim; că putem citi, seara, la lumina becului din frigider, ceea ce ne scutește și de folosirea aparatului de aer condiționat (pe care, dacă tot nu-l mai folosim, putem plasa, de pildă, un macrameu și un pește de sticlă); că mașina de spălat o putem transforma în bibliotecă... alte și alte “lucruri minore”.

Partea bună e că miniștrii noștri nu vor fi nevoiți să umble fără cravată, precum alde don Pedro al Spaniei.

Plus că dl premier tocmai ce ne-a anunțat că anul acesta intrăm în Schengen. Doar n-o să-i apuce mărețul eveniment pe guvernanți cu becul stins și dezbumbați la cămeșă...

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu