CORDONUL OMBILICAL NU AR TREBUI TĂIAT IMEDIAT DUPĂ NAȘTERE...

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea de Stat din Ohio și cei de la Universitatea din Missouri, citați de descopera.ro, susțin că întârzierea momentului tăierii cordonului ombilical după nașterea bebelușului are numeroase beneficii pentru sănătatea acestuia.

“În general, cordonul ombilical este prins și tăiat cât mai curând posibil după naștere. Cu toate acestea, cercetările noastre au arătat că întârzierea momentului tăierii acestuia are numeroase beneficii. Practica tăierii cordonului ombilical a apărut pentru că se credea că întârzierea procedurii ar crește riscul ca bebelușul să facă icter. Însă, în ultimii ani, s-a demonstrat că, de fapt, nu prezintă niciun risc pentru sănătatea bebelușului, din contră.

Efectele benefice ale tăierii întârziate a cordonului ombilical se pot observa la toți bebelușii, ceea ce înseamnă că bebelușii născuți prematur, indiferent dacă vin pe lume prin cezariană sau pe cale naturală, au de câștigat dacă le mai este lăsat puțin cordonul ombilical.

Am constatat că mai ales pentru bebelușii prematuri (cu mai mult de trei săptămâni înainte de termen), așteptarea unui minut după naștere până la tăierea cordonului ombilical reduce riscul de deces al acestuia. Câteva secunde suplimentare de atașare la cordonul ombilical și, implicit, la placentă oferă o sursă vitală de sânge care scade riscul apariției unor probleme grave de sănătate pentru copiii prematuri.

La naștere, bebelușii prematuri se pot confrunta cu dificultăți de respirație, temperatură corporală redusă și organe subdezvoltate, ca inima sau creierul. Pe măsură ce cresc, prezintă un risc crescut de afecțiuni cronice, deficiențe cognitive și de învățare, tulburări de vedere, auz și dentare. Aportul suplimentar de sânge de la cordonul ombilical nu numai că le poate salva viața, ci le asigură și o sănătate mai bună în viitor.

Întârzierea detașării cordonului ombilical și a legăturii bebelușului cu placenta responsabilă de creșterea intrauterină îi oferă copilului timpul suplimentar necesar pentru a se adapta în afara uterului mamei, iar sângele suplimentar obținut din placentă îi crește volumul sanguin.

Întârzierea doar cu un minut a tăierii cordonului ombilical după naștere a fost corelată cu creșterea nivelului de fier până la vârsta de șase luni. În acest mod, scade riscul de a deveni anemic pe măsură ce crește și are o dezvoltare mai bună. Cum fierul nu este transferat foarte bine prin laptele matern, suplimentarea sângelui la naștere prin întârzierea tăierii cordonului ombilical poate face copiii mai sănătoși de-a lungul vieții”, afirmă oamenii de știință americani. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu