CINE ESTE ADEVĂRATUL PATRON, ÎN ACTE, AL LUI SEPSI. ESTE PRINTRE CEI MAI BOGAȚI MAGHIARI ȘI PRIETEN CU VIKTOR ORBAN

Distribuie pe:

Radio Europa Liberă, ediția de Ungaria, a dezvăluit cine este adevăratul patron al lui Sepsi Sfântu Gheorghe. Oficial, Laszlo Dioszegi este considerat patronul lui Sepsi Sfântu Gheorghe. Însă omul de afaceri este acționar minoritar la Sepsi și președinte al Consiliului de Administrație. În acte, acționar majoritar al clubului din Sfântu Gheorghe este o companie deținută de unul dintre prietenii lui Viktor Orban, premierul Ungariei.

Cine este adevăratul patron al lui Sepsi. Dioszegi este acționar minoritar

Radio România Liberă, filiala din Ungaria, a publicat un amplu material despre cum Viktor Orban a pompat sume uriașe în comunitățile de maghiari din alte țări, pentru a atinge autonomia “soft power”.

“Potrivit Cambridge Online Dictionary, autonomia soft power se referă la utilizarea influenței culturale și economice a unei țări pentru a determina alte țări să acționeze în favoarea acesteia, fără să fie nevoie de vreo acțiune militară”, scriu cei de la szabadeuropa.hu.

Materialul se concentrează mai ales pe investițiile pe care guvernul Ungariei le-a făcut în România, țara care a beneficiat de cei mai mulți bani din acest plan.

Atenția este concentrată în special pe sumele băgate de guvernul maghiar în sportul din România și lupa este pus[ și pe Sepsi Sfântu Gheorghe, cea mai de succes echipă finanțată de autoritățile de la Budapesta.

Potrivit szabadeuropa.hu, Sepsi Sfântu Gheorghe este deținută în acte de doi acționari: Sepsi OSK SA - din Sfântu Gheorghe, care are 49% și compania Hodut Rom SRL - cu 51% din acțiuni.

Hodut Rom SRL este filiala din România a firmei Hodut Kft, cea mai veche companie de construcție de drumuri și poduri din Ungaria. Potrivit site-ului oficial, Hodut Kft a fost înființată în 1994, ca urmașă a fostei Companii Naționale de Întreținere de Drumuri din Ungaria.

Hodut Kft este deținută de Karoly Varga - unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Ungaria. Conform szabadeuropa.hu, Karoly Varga este prieten din copilărie cu Viktor Orban, premierul Ungariei.

Presa internațională a semnalat de mai multe ori că Hodut Kft câștigă deseori licitațiile pentru refacerea sau construcția de drumuri și poduri din Ungaria, mai ales cele din estul și sud-estul țării.

Cine plătește salariile jucătorilor de la Sepsi Sfântu Gheorghe

În afară de cheltuielile anuale, Sepsi s-a bucurat de investiții impresionante în infrastructură. Banii au venit de la guvernul Ungariei. Numai ridicarea unui nou stadion a costat 25 de milioane de euro.

La această sumă se adaugă încă 7 milioane de euro, bani investiți în construirea unei noi baze de pregătire care să fie folosită atât de echipa de seniori, cât și de cele de juniori.

Laszlo Dioszegi a recunoscut de fiecare dată că Sepsi este susținută de guvernul Ungariei, dar de fiecare dată a subliniat că autoritățile de la Budapesta investesc doar în infrastructură și în centrele de copii și juniori.

Dioszegi a spus de fiecare dată că salariile jucătorilor sunt plătite din bugetul clubului. Însă cea mai mare parte a bugetului echipei de seniori este asigurată de sponsorizări venite din partea companiilor din Ungaria.

Cei de la szabadeuropa.hu scriu că aceste companii sunt cele ce achită salariile jucătorilor de la echipa de seniori: “Sepsi și alte cluburi din Ținutul Secuiesc plătesc salariile jucătorilor din contracte încheiate cu firme maghiare”, notează Radio Europa Liberă Ungaria.

De remarcat că multe dintre marile companii din Ungaria sunt conduse de personaje aflate în cercul de apropiați ai lui Viktor Orban.

Aceste sponsorizări venite din partea companiilor maghiare sau cu activități în Ungaria se ridică anual la nu mai puțin de 4,5 milioane de euro. Prin comparație, FCSB, cea mai populară echipă din România, încasează din sponsorizări în jur de 2,5 milioane de euro.

“Nu avem secrete. Două treimi din buget provin din surse maghiare, de la guvernul maghiar. În buget avem o secțiune pentru copii și tineret. După cum știți, normele europene interzic finanțarea de către stat a echipelor profesioniste”, Laszlo Dioszegi, președinte al Consiliului de Administrație al lui Sepsi.

SORIN CRĂCIUN

Lasă un comentariu