SUPERLATIVE GEOGRAFICE

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Port în Arabia Saudită, situat pe o peninsulă a Golfului Persic, locul în care se află cel mai mare terminal de petrol din lume (2 cuv.). 2) Cel mai mare membru din familia delfinilor, supranumit Balena ucigașă (pl.) - Cel mai lung curs de apă navigabil din lume, situat în America de Sud; este și fluviul cu cel mai mare debit, cele mai mari valuri provocate de flux, cel mai mare număr de afluenți și subafluenți și cel mai mare bazin hidrografic din lume. 3) Negație - Capitala și cel mai mare oraș din Franța; este cel mai vizitat oraș din lume și a fost cel mai mare oraș din lume între secolele al XVI-lea și al XIX-lea - În acte! 4) Ființă fabuloasă aparținând mitologiei nordice - La stat! - “Canadian Actors' Equity Association” (acronim). 5) Sfântă al cărei nume îl poartă singurul lac vulcanic din România, situat în județul Harghita - Capitala Senegalului, situată pe coasta Atlanticului, cel mai vestic oraș de pe continentul african. 6) Teba la intrare! - Stat în nordul Braziliei cu capitala la Rio Branco, acoperit în totalitate de Pădurea Amazoniană, cea mai mare pădure de pe Glob - “Oficiul Național Cinematografic” (siglă). 7) Platformă de gheață de-a lungul coastei Antarcticii, numită după denumirea flotei sovietice de vânătoare de balene - Locuitor al celui mai întins stat de pe Terra. 8) Promontoriu - Ieșirea din Alamo! - Deșertul din Asia Centrală pe care se găsesc cele mai înalte dune de nisip din lume, ajungând la 400 m înălțime. 9) Site istoric în statul american New York, denumit după o cetate din Persia Antică - Fel. 10) Limitele Tibetului! - Cea mai mare peninsulă de pe Glob, situată în Orientul Mijlociu. 11) Oraș în Mali, Africa, în care se înregistrează cea mai ridicată temperatură medie anuală de pe Terra.

VERTICAL: 1) Ghețar din Antarctida, cel mai sudic punct al Oceanului Planetar; poartă numele unui cunoscut explorator al Antarcticii (2 cuv.). 2) Lac sau mare, un bazin endoreic din Asia Centrală, în trecut unul din cele mai mari din lume - Oraș în Bolivia, al cărui aeroport se află la cea mai mare altitudine din lume, 4.150 m (2 cuv.). 3) Risc final! - În Afar! - Substanță chimică indispensabilă vieții; formează unul din învelișurile Pământului, Hidrosfera. 4) Cel mai mare și mai intens ciclon tropical din lume, cu un diametru de 2.220 km. 5) Deșertul de coastă din America de Sud în care se înregistrează cele mai lungi perioade de secetă din lume, aversele de ploaie având loc la intervale de 6-10 ani. 6) Fostă capitală a Japoniei, în acest oraș din Insula Honshu se găsește un Templu care reprezintă cea mai înaltă clădire din lemn, dar și cea mai mare statuie din bronz a lui Budha din lume - Krakatau la urmă! 7) Oraș în Japonia - Fost oraș-stat sumerian din Irak - Tip de construcție arhitectonică sugerând triumful, cel mai cunoscut fiind cel din Paris, Franța. 8) Mănăstire suceveană din localitatea omonimă, a cărei biserică este singura din nordul Moldovei pictată în stil bizantin - În centru la Bruges! - La sate! 9) În oază! - Barajul hidroelectric din sud-estul Ghanei, pe fluviul Volta, ce formează cel mai mare lac de acumulare din lume. 10) Vastă întindere de apă sărată, care ocupă 70,8% din suprafața Pământului și conține 97% din apa planetei - Sat în județul Mureș. 11) Situat în jurul Polului Sud, acest continent este cel mai izolat, cu cea mai mare altitudine, cea mai scăzută umiditate, cea mai scăzută temperatură medie anuală și cea mai scăzută temperatură înregistrată, locul cu cea mai groasă masă de gheață și zona în care se înregistrează cea mai mare valoare a radiațiilor solare de pe Pământ.

Dicționar: ELF, OLANA, NAV, NOB, UMI, DER, BOIU.

GH. HUZA

Dezlegarea careului “Competiții UEFA” apărut în 12 august 2022: GALATASARAY, OS, SAHTIOR, TATA, N, IDSF, E, INTER, AER, BCT, LYON, NA, ORUMA, MILAN, ROSA, MAC, LK, GA, DRA, EP, F, TORINO, EDU, VIDIC, BAYER, ANDERLECHT.

Lasă un comentariu