Calendar apicol, aprilie - mai

Distribuie pe:

Instabilitatea atmosferică din lunile martie și aprilie a pus în pericol anul apicol 2023. După pierderi masive ale familiilor de albine înregistrate în iarnă, datorate faptului că albinele intrate la iernat au fost slăbite, fiind afectate de lipsa unui cules bogat din toamna anului 2022, la ora actuală, parazitul Varooa provoacă pagube însemnate. În plus, importurile masive de miere de albine din Ucraina, fără taxe vamale, la un preț de dumping pe piața din România, au favorizat crearea de stocuri mari de miere de calitate, atât la stupari din Mureș, cât și la cei din țară.

Zilele acestea a înflorit rapița pe cele peste 7.000 de hectare cultivate în județul Mureș. Culesul la floarea de rapiță și polen, necesar dezvoltării familiilor de albine uzate din cauza condițiilor meteo nefavorabile, pun în pericol recolta viitoare la salcâm, favorizând un an de compromis al producției viitoare de miere. Producția de miere va fi cu siguranță mai scăzută decât cea din anul trecut, în comerț oferindu-se miere din Ucraina și surogat de miere din import.

La ora actuală, la nivel național sunt estimate pierderi la familiile de albine de 20-25%.Toate fenomenele amintite fac neatractivă îndeletnicirea nobilă de apicultor. ACA Mureș recomandă în această perioadă apicultorilor înregistrați în Asociație, cât și celor care dețin câțiva stupi în gospodăria personală, următoarele lucrări, conform Manualului de apicultură: să execute revizia de fond a familiilor de albine pentru luarea măsurilor ce se impun în soluționare stărilor necorespunzătoare; se ia măsuri pentru igienizarea cuiburilor; întărirea periodică a familiilor slab dezvoltate cu faguri cu puiet capacit, gata de ecluzionare, ce se scot din familiile puternice din stupină; să continue hrănirea stimulentă a familiilor de albine cu sirop de zahăr, cu ceai de urzică; se lărgește cuibul cu faguri clădiți sau cu faguri artificiali; se iau măsuri pentru protecția familiilor de albine împotriva declanșării furtișagului; se instalează colectoare de polen, de propolis și se instalează topitorul solar; se efectuează un examen general clinic al familiilor de albine și se aplică tratamente preventive și curative pentru principalele boli ale albinelor; apicultorii profesioniști fac pregătiri intense pentru deplasările în pastoral.

Având în vedere faptul că există fermieri care nesocotesc legislația în vigoare privind tratamentele fitosanitare la cultura de rapiță și nu anunță Primăriile despre substanțele cu care efectuează tratamentele și perioada, rugăm apicultorii să comunice aspectele negative din teren la telefon 0265 267.287 - ing. Cristina Cojocaru, vicepreședinte ACA Mureș și director executiv la SC Apicola SRL Târgu Mureș.

Ing. Vasile BOTA, Președinte ACA Mureș

Lasă un comentariu