PESTE 11.000 PERSOANE DIN JUDEȚ DEȚIN ACTE DE IDENTITATE EXPIRATE

Distribuie pe:

Amendă pentru cei care nu solicită eliberarea unui nou act de identitate

Conform datelor furnizate de Direcția Generală de Evidență a Persoanelor Mureș, la începutul acestei luni, pentru 11.065 mureșeni au expirat actele de identitate (4.769 persoane cărora le-a expirat actul de identitate în anul curent și 6.296 persoane cărora le-a expirat actul de identitate în anii anteriori).

Din totalul de 11.065 persoane, 2.522 sunt tineri care nu au solicitat eliberarea primului act de identitate la împlinirea vârstei de 14 ani, deși aveau această obligație în termen de 15 zile de la împlinirea vârstei.

Conform prevederilor art.19 din O.U.G. nr. 97/2005 privind domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, cu modificările și completările ulterioare, actul de identitate se preschimbă la expirarea termenului de valabilitate.

Titularul sau reprezentantul legal al acestuia este obligat să solicite eliberarea unui nou act de identitate cu cel mult 180 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate, dar nu mai puțin de 15 zile.

Nerespectarea prevederilor legale de mai sus constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 40 și 80 lei, a precizat Codruța SAVA, director general la Direcția Generală de Evidență a Persoanelor Mureș. Domnia sa a completat: “Facem apel la persoanele aflate într-una din situațiile prezentate să se prezinte de îndată la serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor care deservește localitatea de domiciliu, în vederea obținerii unui act de identitate valabil”.

L.B.

Lasă un comentariu