DSP Mureș avertizează: Vaccinarea - singurul mijloc de prevenire a rujeolei, oreionului și rubeolei !

Distribuie pe:

Vaccinarea este cel mai important act de prevenție în apariția principalelor boli transmisibile și recomandăm tuturor părinților să se prezinte la  medicul de familie pentru vaccinarea copiilor pentru a asigura păstrarea stării de sănătate a acestora.

Rujeola este o boală infecțioasă caracterizată prin febră mare, tuse, secreții nazale, oculare și erupție cutanată. La primele simptome, părinții să se prezinte de urgență la medic cu copilul pentru izolarea acestuia, prescrierea tratamentului adecvat bolii și prevenirea complicațiilor acesteia, printre care diareea, otita medie, penumonia, encefalita și decesul.

Oreionul (parotidita epidemică) este o boală infecțioasă acută, contagioasă, produsă de un virus care determină inflamarea glandelor salivare, cea mai frecventă localizare este la nivelul parotidelor. Simptomele includ durerea în gât sau urechi, pierderea poftei de mâncare, febră moderată, tumefierea glandelor parotide. Una din complicațiile majore ale oreionului este afectarea glandelor sexuale ale băieților, complicații ale pancreasului și ale sistemului nervos (meningita).

Rubeola este o boală infecțioasă acută eruptivă, în general benignă când este contractată după naștere. Dacă boala survine în primul trimestru de sarcină, infecția fetală determină malformații congenitale ale fătului sau avort spontan.

Singura modalitate de prevenire a celor trei boli, rujeola, oreionul și rubeola este vaccinarea cu vaccinul rujeolic, oreionic și rubeolic.

Lasă un comentariu