ROMÂNII DIN UNGARIA, ÎNDEMNAȚI SĂ-ȘI DECLARE IDENTITATEA NAȚIONALĂ!

Distribuie pe:

În perspectiva recensământului care va avea loc în Ungaria, în perioada 1-28 octombrie, Oficiul Central de Statistică (KSH) din țara vecină s-a consultat cu reprezentanții autoguvernărilor minorităților naționale, trecând în revistă aspecte și detalii vizând acest proces.

Într-un comunicat remis marți agenției ungare de presă MTI, se arată că întrebările din chestionarul recensământului privind naționalitatea sunt deosebit de importante “deoarece datele din răspunsurile oferite la aceste întrebări constituie baza juridică pentru înființarea autoguvernărilor minorităților naționale, pentru utilizarea limbilor naționalităților și pentru a ajuta în mare măsură activitatea autoguvernărilor minorităților naționale”.

La consultările organizate de KSH au participat liderii celor 13 autoguvernări ale minorităților naționale, reprezentanți ai Oficiului Comisarului pentru Drepturi Fundamentale din Ungaria și ai Secretariatului de Stat pentru Relații cu Biserica și cu Minoritățile Naționale din cadrul Cancelariei Prim-ministrului ungar.

Chestionarul recensământului poate fi completat în limbile maghiară și engleză, a declarat, în cadrul forumului, Marcell Kovács, coordonatorul recensământului din partea KSH, însă materialul informativ de completare a chestionarului a fost pregătit în 19 limbi, inclusiv în 14 limbi ale minorităților naționale din Ungaria, cum ar fi: bulgară, greacă, croată, germană, poloneză, armeană, română, rutenă, sârbă, slovacă, slovenă, ucraineană, precum și în două dialecte pentru membrii comunității rome.

Kovács a subliniat că instituția pe care o reprezintă solicită tuturor persoanelor să răspundă la întrebările privind naționalitatea, deoarece recensământul este singura sursă de date pentru a înțelege componența societății ungare din punct de vedere al compoziției etnice.

Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), îi îndeamnă pe conaționalii noștri să își declare identitatea, întrucât apropiatul recensământ poate marca pentru mult timp viitorul comunității românești din Ungaria: “Este important pentru noi, toți, să ne declarăm identitatea românească la recensământ, așa cum au făcut-o și predecesorii noștri. De aceea, vă rog să fiți curajoși și mândri că aparțineți acestei minunate comunități românești. Haideți să ne păstrăm împreună comorile noastre comune, limba noastră, dansurile noastre, tradițiile noastre! Cheia dăinuirii și dezvoltării instituțiilor noastre este să ne asumăm identitatea cât mai mulți dintre noi, astfel încât copiii și nepoții noștri să se poată bucura de cultura și valorile noastre. Un pas mic pentru dumneavoastră, iar pentru comunitatea românească din Ungaria înseamnă un viitor sigur”, a declarat liderul comunității românești din Ungaria, potrivit sursei citate.

De asemenea, cel mai recent număr al revistei Foaia românească - săptămânal al românilor din Ungaria, subliniază importanța evenimentului din octombrie, într-un amplu material în cuprinsul căruia Autoguvernarea pe Țară a Românilor din Ungaria transmite organelor reprezentative ale comunității românești și persoanelor fizice aparținând acesteia informații legate de recensământul din octombrie, considerând că își face, prin aceasta, o datorie de onoare: “Organizarea unui recensământ public se realizează o dată la 10 ani. Tot la un interval de 10 ani avem posibilitatea de a ne declara identitatea. Astfel, considerăm că este de datoria noastră să aducem la cunoștință membrilor comunității noastre că viitorul întregii comunități, funcționarea instituțiilor publice românești depind de rezultatul recensământului. Este în interesul nostru, al tuturor, ca un număr cât mai mare de persoane să-și declare identitatea românească. Apartenența la neamul nostru strămoșesc trebuie să fie o mândrie. Important: trebuie să răspundem cu DA la oricare dintre întrebările de naționalitate, doar astfel ne declarăm identitatea” , se arată în materialul promoțional al articolul intitulat: Ești român? Declară-ți identitatea!”

“Foaia românească este o revistă cu un trecut de 70 de ani. Scrie din 1951 despre comunitate românilor din Ungaria. Românește. Autentic” - astfel se autodefinește colectivul redacțional al revistei, care, în 2021, a fost distinsă cu “Premiul pentru Naționalități” din Ungaria.

Comunitatea românească istorică din Ungaria este concentrată în zona de est a Ungariei (lângă frontiera cu România) și în zona capitalei Budapesta.

Potrivit Ambasadei României în Ungaria (budapesta.mae.ro), la recensământul ungar din 2011, 26.345 de persoane au declarat că sunt de origine română, 13.886 de persoane au declarat limba română ca fiind limba lor maternă, iar 17.983 de persoane au declarat că folosesc limba română ca instrument de comunicare.

Începând cu 1 ianuarie 2009, accesul cetățenilor români pe piața forței de muncă din Ungaria este liber.

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu