VICTOR PRODAN, PRIMARUL ORAȘULUI UNGHENI: PROFITĂM DE ORICE OPORTUNITATE PENTRU A ACAPARA FONDURILE NECESARE PROIECTELOR NOASTRE

Distribuie pe:

- La un an din noul mandat, care sunt obiectivele realizate și cum apreciați îndeplinirea promisiunilor electorale făcute cu prilejul trecutelor alegeri?

- Lucrurile stau cu totul diferit în ceea ce privește planul, strategia mea privitoare la modul de dezvoltare a orașului Ungheni și a localităților aparținătoare administrate. Ca obiective, pot spune că ele sunt în continuare îndeplinite de 9 ani încoace. Astfel pot susține că am adus primii metri de asfalt în urbea noastră încă din primul meu mandat, am realizat un ansamblu de tranzit și totodată de legătură, noul pod dintre localitățile Vidrasău și Șăușa, acum un an și jumătate, am introdus iluminatul electric performant în oraș, în anii 2019-2020, am reușit să introducem, de mai bine de o lună, apa potabilă în satul Șăușa, localitate care nu a avut niciodată acces la acest serviciu atât de necesar, în secolul XXI, lucrăm la finalizarea unui proiect de asfaltare a 21 de străzi, de pe raza U.A.T. Ungheni, chiar zilele acestea fiind în modernizare străzile Catedralei și Bisericii din Ungheni și strada Păcii din Vidrasău.

Așadar, nu este vorba doar despre promisiuni, ci și despre reușite concrete pentru comunitate și pentru bunăstarea locuitorilor. Mă bucură faptul că eforturile mele făcute în tot acest timp sunt deja resimțite în viața de zi cu zi a celor pe care îi reprezint cu mândrie.

- Suntem în plină pandemie. Una dintre cele mai acute probleme este strângerea taxelor și impozitelor care este îngreunată de restricțiile sanitare impuse populației. De asemenea, neînțelegerile politice aruncă un semn de întrebare asupra bugetelor viitoare. Cum considerați că se poate ieși din această situație și ce vă propuneți pentru a îmbunătăți starea financiară a localității dumneavoastră?

- În ceea ce privește “îmbunătățirea situației financiare” a orașului pentru viitor, așa cum ați descris dumneavoastră, ei bine, vreau să vă spun că profităm de orice oportunitate pe care o avem pentru a acapara fondurile necesare proiectelor noastre de dezvoltare.

Cel mai recent exemplu, în acest sens, este accesarea platformei Programului Național de Investiții “Anghel Saligny” și depunerea a 4 proiecte foarte bune, dintre care unul în parteneriat cu Primăria comunei Pănet, în valoare totală de peste 23,4 milioane lei. Tot în ultima perioadă de timp am lucrat la realizarea unui parteneriat, pe fonduri norvegiene nerambursabile, în vederea electrificării moderne a unei zone din satul Cerghizel. Un proiect depus și aflat în ultimele stadii până la aprobarea sa finală. Astfel, accesarea fondurilor nerambursabile indiferent de sursă fie ea națională, europeană sau extra-comunitară, reprezintă un punct puternic de interes pentru mine și pentru echipa mea administrativă.

O a doua sferă care devine din ce în ce mai definitorie pentru Orașul Ungheni și localitățile aparținătoare este aceea de pârghie pentru mediul de afaceri, mediul investițional. Datorită poziționării strategice în imediata apropiere a municipiului reședință de județ și având pe raza administrativă și Aeroportul Internațional “Transilvania”, suntem și doresc să devenim și mai mult un pol de interes pentru marile companii care se pot dezvolta aici. Deși, poate criticat de o parte din opozanții mei politici, care cel puțin scriptic susțineau dezvoltarea orașului, eu consider că lucrurile sunt deja pe făgașul cel bun, administrația orașului Ungheni fiind un bun partener în dezvoltarea afacerilor investitorilor care au puncte de lucru sau chiar sediile aici și care, prin reușitele lor, contribuie la bugetul local, așadar la dezvoltarea și bunul mers al orașului în viitor.

- Pandemia a subliniat inconsistența sistemului sanitar românesc. Care este situația, din acest punct de vedere, în localitatea pe care o conduceți?

- Desigur, situația epidemiologică trebuie tratată cu seriozitate și tot la fel și siguranța cetățeanului. În acest sens, am procedat încă de la începutul acestei probleme în parametrii impuși de la nivel central și european. Am procedat la dezinfectările clădirilor publice, am instalat dispersoare de dezinfectant în zonele aglomerate, am impus purtatul măștilor de protecție, atunci când acest lucru a fost necesar și mai presus de toate, în ultima perioadă de timp, am considerat că e foarte importantă informarea corectă a locuitorilor comunității noastre chiar și în mediul on-line. Precizez că, anul acesta, am înființat și un al doilea Centru de Vaccinare, care funcționează pe parcursul orelor la care sunt programate zboruri, pe Aeroportul Internațional “Transilvania”, de altfel primul aeroport din țară care a găzduit un Centru de Vaccinare și, desigur, avem și rezultatele scontate datorită acestor campanii. Întreținem puterea unui bun exemplu, chiar de curând prefectul județului Mureș, alături de mama sa și de directorul DSP Mureș, au decis vaccinarea la Centrul organizat în cadrul Căminului Cultural Ungheni cu a 3-a doză, fiind un motiv în plus de a inspira încredere locuitorilor noștri și nu numai. Spun asta pentru că foarte mulți mureșeni apelează la serviciile medicale de pe raza U.A.T. Ungheni, pentru a se imuniza.

- În ciuda dificultăților de tot felul, viața trebuie să-și urmeze cursul. Care sunt proiectele aflate pe masa primarului și ce perspective de realizare au acestea?

- Desigur, lucrurile sunt foarte clare pentru mine din punct de vedere al proiectelor de dezvoltare viitoare. Doresc, în primă fază, să primim finanțările pentru proiectele depuse până în acest moment, proiecte care presupun modernizarea infrastructurii de apă-canal și în special a celei rutiere și pietonale (aproximativ 23,4 milioane lei doar din proiectele depuse pe axa “Anghel Saligny”). Totodată, lucrările de modernizare a străzilor vor continua conform proiectelor aflate deja în desfășurare. De asemenea, populația orașului, care este în creștere, are nevoie de noi instituții de educație, de această dată, o creșă și o grădiniță nouă, pe care doresc să le materializăm, cât de curând. Nu vreau să omit confortul familiilor care trăiesc deja în Ungheni și satele aparținătoare și se extind ca număr de membri sau pe acele persoane care observ că aleg localitatea noastră în detrimentul municipiului reședință de județ, pentru un confort mai mare, o zonă mai plăcută ca deschidere și aspect și, de ce nu, pentru liniștea pe care nu o poți avea într-un oraș mare, așadar un cartier de blocuri și unul de case intră în discuții pentru viitorii ani.

Proiectele și discuțiile sunt avansate pentru mai multe segmente de interes local, care odată atinse ar reuși să contureze viziunea mea despre orașul Ungheni, un oraș al bunăstării.

- Situația politică, pandemia au afectat starea de spirit a cetățenilor. Cum se prezintă aceasta în localitatea în care trăiți și munciți?

- Munca, proiectele și aplecarea mea asupra modului în care orașul și localitățile aparținătoare trebuie să se dezvolte nu au încetat indiferent de curentul politic de la nivel central, iar acest lucru se resimte cu siguranță și în comunitatea noastră. În ceea ce privește pandemia, cu siguranță că lucrurile s-au schimbat în fiecare grup de prieteni, colectiv de muncă și poate chiar familie, din cauza restricțiilor impuse în acest sens și poate a temerilor pe care marea majoritate dintre noi le-am avut pentru a rămâne sănătoși, atât noi, cât și cei dragi nouă, însă cu puțin mai multă conștientizare a situației, o mai bună cântărire a riscurilor și cu multă responsabilitate vom lua cu toții decizia cea mai înțeleaptă și ne vom imuniza la fel ca restul cetățenilor europeni.

CORNEL GROZA

Lasă un comentariu