ÎNCEPÂND DE ASTĂZI, ÎN SIGHIȘOARA, LA FESTIVALUL INTERCULTURAL PROETNICA SUNT AȘTEPTAȚI PESTE 600 DE REPREZENTANȚI AI CELOR 20 DE MINORITĂȚI DIN ROMÂNIA

Distribuie pe:

Astăzi, la ora 17.00, în Piața Cetății din Sighișoara va avea loc deschiderea oficială a Festivalului Intercultural ProEtnica, ediția a XVIII-a (25 - 28 august 2022), se arată într-un comunicat de presă transmis redacției noastre.

Depășind obstacolele din trecut și prezent, Asociația Centrul Educațional Interetnic pentru Tineret (IBZ), în calitate de organizator, are plăcerea să vă invite la a XVIII-a ediție a Festivalului Intercultural ProEtnica-Sighișoara, care va avea loc în perioada 25 - 28 august 2022.

Festivalul este organizat de Asociația Centrul Educațional Interetnic pentru Tineret (IBZ), în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României și cu Consiliul Județean Mureș. Finanțatorul evenimentului este Ministerul Culturii. Municipiul Sighișoara sprijină manifestarea din punct de vedere logistic si pune la dispoziție domeniul public.

“Această ediție îi va comemora pe Carol König și Aurel Vainer, care au trecut la cele veșnice în toamna anului 2021. Organizatorii le sunt recunoscători pentru generozitatea, optimismul și profunda omenie cu care au sprijinit festivalul ProEtinca, de la prima ediție, în anul 2001”, se arată în comunicatul de presă.

La festival sunt așteptați 600 de reprezentanți ai celor 20 de minorități naționale din România, organizații care facilitează dialogul intercultural, mass-media și peste 10.000 de spectatori.

Programul artistic cuprinde 60 de spectacole de dans și muzică tradițională susținute de ansambluri ale minorităților naționale, care pot fi urmărite pe scena

în Piața Cetății. Toto-dată, în “Salonul literar”, 4 scriitori ai minorităților naționale își vor prezenta creațiile.

“Agora dialogului intercultural” cuprinde 9 prelegeri, mese rotunde sau simpozioane, iar în secțiunea de workshopuri, publicul este invitat să participe activ la 3 ateliere.

Programul reunește, de asemenea, 4 expoziții de artă și de fotografie cu 4 standuri de prezentare ale minorităților naționale și ale altor oganizații etno-culturale.

De remarcat prezența minorității naționale a sorabilor din Germania, care dezvoltă latura internațională a festivalului. De altfel, ProEtnica se înscrie în cadrul evenimentelor dedicate aniversării a 30 de ani de prietenie și parteneriat româno-german. La 21 aprilie 1992, România și Germania au semnat, la București, “Tratatul între România și Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa”, care a pus bazele dezvoltării relațiilor bilaterale după încheierea Războiului Rece și Reunificarea Germaniei.

Organizatorii precizează că ProEtnica este un instrument unic pentru punerea în valoare a diversității etnoculturale a Patrimoniului cultural național, fapt confirmat în cele 17 ediții de până acum. Este, totodată, un model de conviețuire pașnică care promovează diversitatea etno-culturală ca motor și comoară a dezvoltării și nu ca un pericol de combătut.

“Considerăm că acest festival contribuie în mod concret la consolidarea păcii într-o societate pluralistă și democratică. El este un semnal că popoarele și etniile nu mai acceptă sisteme dictatoriale care promovează teza că un popor este superior altora, care promovează războaie și genocide drept instrumente legitime pentru îndeplinirea unor vise de hegemonie etnică” - afirmă Volker Reiter, inițiatorul festivalului. (D.B.)

DRAGOȘ BARDOȘI

Vă invităm să fiți alături de participanți și de organizatori la această ediție care, într-un moment complicat pentru pacea Europei, aduce pe scenă mesajul pașnic al dialogului intercultural din România ca model pentru dialogul pacifist dintre țări și popoare.

Lasă un comentariu