TEME DE DEZBATERI ÎN CADRUL CELEI DE A IX-A EDIȚII A VÂLTORII MUREȘENE: EDUCAȚIE SEXUALĂ. SCHIMBĂRI CLIMATICE. “FĂRĂ GRANIȚE PENTRU TINERII MAGHIARI - BAZINUL CARPATIC AL VIITORULUI”. DEZVOLTAREA TÂRGU MUREȘULUI.

Distribuie pe:

De mâine până duminică, în cadrul Vâltorii Mureșene, ediția a IX-a, organizatorii au programat desfășurarea a două mese rotunde “despre cele mai actuale și importante probleme sociale: politică, conservarea patrimoniului, problemele educației sexuale, criza climatică sau oportunitățile de dezvoltare ale municipiului Târgu Mureș”, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției noastre.

“Alegem reprezentanți în Parlamentul României la fiecare patru ani, așa că i-am invitat pe parlamentarii și senatorii UDMR din județul Mureș să ne vorbească despre munca și realizările lor de până acum. Convorbirile vor avea loc în Forul de discuții din Cetatea Târgu Mureș. Deputații Andrea Csép și Károly Kolcsár, precum și senatorii Károly Császár și Zoltán Csaba Novák vor lua parte la discuția intitulată «Județul Mureș la București», începând de vineri, ora 15.00”, se arată în comunicat. Tot vineri, 26 august, de la ora 17, se va discuta problema patrimoniului: Castelul. O afacere? La o masă rotundă, István Pataky, jurnalist și redactor șef al Krónika, încearcă să analizeze împreună cu invitații săi cum ar trebui să ne preocupăm de patrimoniul construit. Îl lăsăm să piară sau îi exploatăm potențialul de dezvoltare? Invitați: Lilla Rácz, manager al Dániel Kastélyszálló din Olasztelek, Kálmán Teleki, proprietarul Castelului Teleki din Gernyeszeg, și Bánffy Farkas, administratorul moștenirii familiei - reprezintă conacul Bánffy din Fugad.

Sâmbătă, 27 august, de la ora 11.00 - Barza este doar un basm. Cum să vorbim despre sexualitate? În cadrul acestei mesei rotunde, Dénes Tünde, profesor de biologie, și Gabriela Madaras, psiholog sexual, endocrinolog-sexolog cali-ficat, discută acest subiectul tabu. Convorbirea va fi moderată de Kinga Rákóczi, specialist în comunicare.

Începând cu ora 17, dr. Zsolt Hetesi, profesor de cercetare la Universitatea Națională de Servicii Publice din Budapesta, va susține o prelegere despre evenimentele actuale ale verii. Secetă, lipsă de apă, deficit de alimente, explozie a prețului energiei. Prelegerea este intitulată “ Ce se întâmplă cu noi?” și este organizată de Grupul Milvus.

Duminică, 28 august, de la ora 12.00, liderii organizațiilor politice de tineret maghiare din Bazinul Carpatic vor sta în jurul unei mese rotunde pentru a vorbi despre viața publică, lupta, munca lor și viitorul pe care îl întrevăd. Discuția poartă titlul “Fără granițe pentru tinerii maghiari - Bazinul carpatic al viitorului”. Participă: Barna Bagi, președintele Asociației Fără Granițe pentru Tinerii Maghairi, László Gubík, președintele Grupului de Tineret Via Nova, Nándor Kiss, fost deputat, președintele Forumului Tinerilor Asociației Maghiare Voivodina, Oltean Csongor, președintele Conferinței Tineretului Maghiar din România, Mihály Levente Kovács, președintele organizației UDMR Târgu Mureș, Zsombor Ambrus, președintele Komitatusz, și Hunor Brassai, președintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania.

Seria de discuții la masă rotundă se va încheia duminică, la ora 14.30 cu o dezbatere despre dezvoltarea municipiului Târgu Mureș. Examinăm situația economică și oportunitățile de dezvoltare ale orașului nostru împreună cu managerii de companii din Târgu Mureș. Invitați Zsolt Gogolák, proprietar și CEO al grupului de companii Multinvest, Bernát Nyulas, proprietar și director de dezvoltare al grupului de companii FomCo, Albert Attila, proprietar și CEO al grupului de companii Bioeel și Vilmos Portik, viceprimarul orașului Târgu Mureș. Discuția este organizată de Saint Georgius Menedzser Klub și va fi moderată de Zsolt Szathmáry, director executiv al Performia România. (D.B.)

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu