INS: CREȘTERE ACCENTUATĂ A PREȚURILOR ÎN CONSTRUCȚII, ÎN URMĂTOARELE LUNI

Distribuie pe:

Managerii români estimează pentru următoarele trei luni o creștere accentuată a prețurilor în construcții și comerțul cu amănuntul, potrivit datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS).

În cadrul anchetei de conjunctură din luna august 2022, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a volumului producției (sold conjunctural +3%). Referitor la numărul de salariați se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucrătoare. Pentru prețurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +35%).

Potrivit estimărilor din luna august 2022, în activitatea de construcții se va înregistra pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a volumului producției (sold conjunctural +2%). Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural -2%). În ceea ce privește prețurile lucrărilor de construcții se preconizează creștere accentuată a acestora (sold conjunctural +44%).

În sectorul comerț cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendință de creștere moderată a activității economice (sold conjunctural +12%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +10%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariați (sold conjunctural +14%).

Managerii societăților comerciale estimează creștere accentuată a prețurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +49%).

Potrivit estimărilor din luna august 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaște relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +5%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural -1%). Conform opiniei managerilor, prețurile de vânzare sau de facturare ale prestațiilor vor avea tendință de creștere (sold conjunctural +24%).

INS precizează că soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă. (Agerpres)

USR, FORȚA DREPTEI ȘI PMP CER PREMIERULUI SĂ REFUZE ACORDAREA VIZEI TURISTICE PENTRU RUȘI

USR, Forța Dreptei și PMP îi cer premierului Nicolae Ciucă să refuze acordarea de vize turistice pentru cetățenii Federației Ruse și să promoveze interdicția la nivelul Uniunii Europene.

Președintele USR, Cătălin Drulă, împreună cu președintele partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, și președintele PMP, Eugen Tomac, adresează prim-ministrului o scrisoare deschisă în acest sens.

“Cât timp agresiunea nejustificată a Rusiei în Ucraina nu încetează, iar consecințele acestui război sunt resimțite de fiecare român, este inacceptabil ca cetățenii ruși să continue să primească vize turistice în România sau pe teritoriul Uniunii Europene, ca în timpurile de pace. Vă solicităm să interziceți de urgență acordarea vizelor turistice pentru cetățenii ruși pe teritoriul României și, în egală măsură, să coordonați eforturi diplomatice sporite împreună cu celelalte state ale Uniunii Europene pentru interzicerea totală a prezenței turiștilor ruși în UE”, se arată în scrisoare.

Cele trei partide susțin doar acordarea vizelor umanitare pentru sprijinirea reprezentanților societății civile, a opoziției politice și a persoanelor persecutate pe nedrept în Rusia.

“Este momentul ca România să sprijine Finlanda și statele baltice care au implementat deja această măsură și să inițieze discuții la cel mai înalt nivel în acest sens. România trebuie să demonstreze mai multă fermitate diplomatică în fața regimului criminal al lui Vladimir Putin. Cu excepția vizelor umanitare pentru sprijinirea reprezentanților societății civile, a opoziției politice și a persoanelor persecutate pe nedrept în Rusia, cetățenii ruși nu ar trebui să fie bine-veniți în România sau în Uniunea Europeană în actualul context al invaziei militare brutale din Ucraina. Aveți ocazia de a arăta, domnule prim-ministru, că România poate fi lider în politica europeană. Dacă veți face alegerea corectă, vom sprijini decizia la nivel național și european”, se menționează în scrisoarea semnată de cei trei lideri de partid. (Agerpres)

PSD DESPRE MINTIA: “DE NEÎNȚELES ESTE DE CE A ALES MINISTRUL ACEASTĂ METODĂ DE «PRIVATIZARE» PRIN ÎNCHIDEREA TERMOCENTRALEI”

Termocentrala Mintia a fost vândută prin administrator judiciar cu 91 milioane de euro, după ce au fost investiți în retehnologizare cel puțin 150 milioane de euro, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Ștefan Radu Oprea, afirmând că este de neînțeles de ce a ales Ministerul Energiei această metodă de “privatizare” prin închiderea termocentralei.

“Termocentrala Mintia a fost vândută prin administrator judiciar cu 91 milioane de euro. Asta după ce au fost investiți în retehnologizare cel puțin 150 milioane de euro. Primim asigurări din partea ministerului de resort că sunt impuse condiții drastice pentru ca o nouă capacitate de producție de 800 MW, mai verde, să ia locul vechilor grupuri care funcționau pe bază de cărbune. De neînțeles este de ce a ales ministrul această metodă de «privatizare» prin închiderea termocentralei. Cu toții știm că cel mai ieftin cumperi activele unei afaceri falimentate. Investitorii care au călcat pragul Ministerului Energiei, atunci când Termocentrala Mintia era în funcțiune, nu au fost buni, se pare că trebuia, mai întâi, încheiată retehnologizarea grupului de 235 de MW și banii românilor să fie risipiți”, a declarat social-democratul.

Acesta se întreabă de ce nu se puteau accesa bani din Fondul de Modernizare pentru transformarea Termocentralei într-un proiect prietenos cu mediul.

“Oare nu se puteau accesa bani din Fondul de Modernizare pentru transformarea Termocentralei într-un proiect prietenos cu mediul? Asta în timp ce ar fi produs energie cu grupul proaspăt retehnologizat, așa ca în Germania, până când centrala pe gaze sau parcurile fotovoltaice ar fi fost construite. De neînțeles este de ce în plină criză energetică închizi capacități de producție fără să pui ceva nou în loc. Din păcate, singurul răspuns pe care îl vom primi este că economia de piață este crudă, că se întâmplă și falimente, mai ales când liberalizarea ei se produce haotic”, a conchis Radu Oprea.

Centrala termoelectrică Mintia a fost cumpărată cu 91 milioane de euro de Mass Global Energy Rom, parte a grupului Mass Group Holding, în cadrul unei licitații publice, a anunțat, vineri, administratorul judiciar al societății Complexul Energetic Hunedoara SA.

Potrivit sursei citate, având în vedere specificul activului, Ministerul Energiei, în calitate de acționar, a impus anumite condiții investitorului cu scopul de a relansa producția de energie în Mintia. Astfel, cumpărătorul, Mass Global Energy Rom, are obligația ca, până la 31 decembrie 2026, să finalizeze investiția de realizare a unei capacități energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MWH, din care minimum 800 MWH în bandă pe gaz și energie regenerabilă. Demararea investițiilor va fi posibilă după acordarea de către autorități a avizelor și autorizațiilor necesare.

Termocentrala Mintia este compusă din terenuri pe o suprafață de 3.297.807 mp, construcții, precum și bunurile mobile și echipamentele aferente.

Licitația publică a avut loc vineri, la sediul administratorului judiciar, la care s-a prezentat un singur ofertant, reprezentantul Mass Global Energy Rom, companie înființată special pentru această achiziție. Este cea de-a patra licitație de valorificare a centralei termoelectrice Mintia. (Agerpres)

Lasă un comentariu