CU GÂNDUL LA VÂRSTNICII DIN TÂRGU-MUREȘ: MĂSURILE PROPUSE DE THEODORA BENEDEK PENTRU PĂRINȚII ȘI BUNICII NOȘTRI

Theodora Benedek are, printre cele mai importate puncte ale programului său pentru câștigarea Primăriei municipiului Târgu-Mureș, o serie de măsuri care pot face din orașul nostru unul sănătos și aproape de seniorii săi.

“Am tratat, în toată cariera mea, mii de vârstnici, dar cel mai mult m-a emoționat recenta întâlnire cu o bunicuță care mi-a spus că își amintește privirea mea, la căpătâiul ei, din ziua în care a revenit la viață, după ce toată lumea credea că ne va părăsi. Cu gândul la oameni asemenea bunicuței noastre, am așternut pe hârtie proiectul meu pentru seniorii orașului, pe care le împărtășesc acum, cu dumneavoastră”.

Printre măsurile propuse pentru părinții și bunicii din Târgu-Mureș:

* Programul “Îmbătrânire sănătoasă” - program adresat vârstei a III-a, care va asigura un mod de viață activ și sănătos.

Acesta include:

* Programe de telemedicină pentru consultații de la distanță pentru cei cu dificultăți de deplasare. Vom crea o rețea locală de telemedicină, cu titlul “De gardă online și la telefon 24/24 ore, 7/7 zile”;

* Parteneriat public - privat pentru dezvoltarea rețelei de îngrijire la domiciliu a seniorilor din toate cartierele municipiului;

* Programe de organizare a unor activități de consiliere și spații de întâlnire și socializare pentru vârstnici;

* Organizarea de campanii de prevenție împotriva bolilor cu impact major asupra sănătății (de exemplu boli cardiovasculare - campanii de conștientizare asupra factorilor de risc cardiovascular, sau campanii de prevenție în caz de pandemii);

* Centru de consiliere nutrițională pentru prevenirea afecțiunilor cauzate de alimentația nesănătoasă.

* Pentru cei bolnavi am prevăzut în program:

* Programe de suport pentru pensionari în vederea procurării de medicamente;

* Crearea unui Call-center pentru situațiile de urgență;

* Distribuirea unor brățări de monitorizare a stării de sănătate pentru cei bolnavi.

* Pentru cei cu venituri reduse am prevăzut:

* Implementarea programelor naționale de pachete de alimente de bază și obiecte de igienă;

* Distribuirea de ajutoare de hrană;

* Programul cantina mobilă de cartier.

Măsuri pentru prevenirea infectării cu noul coronavirus

De asemenea, pentru a reduce riscul contactării infecției COVID-19, dat fiind că populația vârstnică este în mod particular expusă riscului de a dezvolta o formă gravă, vom asigura pentru persoanele aflate la risc (pensionari, populație peste 65 ani):

- distribuția pachetelor alimentare de bază,

- distribuția de măști și flacoane de dezinfectant,

- un sistem funcțional de asistare a vârstnicilor pentru livrarea la domiciliu a listei dorite de cumpărături,

- un sistem organizat, prin parteneriat cu medicii de familie, pentru asigurarea livrării la domiciliu a medicamentelor prescrise de medicii de familie, și utilizarea facilităților de telemedicină, pentru a asigura continuitatea prescrierii medicamentelor fără să fie necesară prezentarea frecventă la medicul de familie. În acest fel, pensionarii vor evita statul la coadă în farmacie pentru procurarea de medicamente sau prezentarea la medic pe perioada pandemiei, fără a se expune nici unui risc din punct de vedere medical.

 

 

Lasă un comentariu