URSULA VON DER LEYEN ȘI IDEILE EI TRĂSNITE CU PRIVIRE LA ECONOMISIREA ENERGIEI!

Distribuie pe:

Zilele trecute, Madam Ursula a lansat o altă idee trăsnită cu privire la “rezolvarea crizei energetice”. Mai exact, cum trebuie să economisească cetățenii din țările Uniunii Europene curentul electric. Probabil că a visat noaptea că toată lumea din țările Uniunii musai să înlocuiască toată aparatura electrică din casă: frigider, mașină de spălat haine, vase, televizoare, radiouri, mașini de tocat carne, de stors sucul din fructe, de preparat cafea, ceai și alte aparate existente prin gospodărie, cu altele noi cu un consum de curent mult mai redus.

Teoretic, ideea nu e lipsită de sens, numai că doamnei Ursula i-a scăpat un lucru foarte important: să le spună oamenilor cât i-ar costa cumpărarea noilor scule electrice gospodărești și de unde să facă rost de bani, că împrumutul din bănci este greu, dacă nu imposibil de obținut și rambursat, mai ales în țările mult mai sărace decât Germania (unde roborul se apropie la două cifre), care și ea a cam intrat la apă, în primul rând economia după ce Putin i-a închis robinetul la gaz metan, carburanți și electricitate, după ce l-au sancționat economic de vreo 6-7 ori și militar - cu armament, pe motiv că a atacat Ucraina.

Doamna Ursula, președinta Comisiei Europene, a sărit în ajutorul Germaniei (în primul rând) când a propus planul ca toate țările membre UE să-și reducă consumul de energie cu 15% și în cazul unei crize acute să se recurgă musai la planul de solidaritate, de întrajutorare între state, mai exact spus, țările care stau mai bine cu resursele energetice să livreze statelor (exemplu Germania) 15% din gaz și curent celor aflate în criză deosebită. România, mai precis Guvernul nostru este de acord cu acest plan, neținând cont că și România importă gaz din Ungaria, la un preț foarte piperat, și că românii, cu toată compensarea acordată, plătesc cel mai scump (fiind pe locul doi) metru cub de gaz dintre țările UE.

Președinta Comisiei Europene a mai propus germanilor să se pregătească pentru și mai rău decât acum, când primesc apă caldă cu porția și iluminatul public funcționează în unele orașe doar până la ora 24 noaptea, și anume să-și facă stoc de lumânări.

Cu toate măsurile luate și aplicate în Germania, Cancelarul Olaf Scholz se scarpină în cap când se gândește la ce se va putea întâmpla la iarnă, mai ales că “a sistat certificarea proiectului Nord Stream 2, gazoductul de 1.230 de kilometri, care leagă Rusia de Germania, prin care urma să se transporte cantități de 55 miliarde de metri cubi către Europa.” Și loviturile primite de germani din partea Rusiei continuă.

Gasprom a anunțat, încă din iunie, că își reduce cu 40% livrările zilnice de gaze naturale către Germania prin conducta Nord Stream 1, cu o capacitate de 55 miliarde de metru cubi, încât umplerea rezervoarelor cu gaz, până la iarnă, este greu de realizat.

Astfel, economia Germaniei riscă să intre într-o recesiune din care nu va mai putea reveni în curând, “devenind din motorul Europei, într-o piatră de moară agățată de gâtul acestuia”. Verdictul e unul sigur: “va ajunge Germania din rău în și mai rău?!”

Problema este și mai gravă pentru România. Ce vor face românii la iarnă? Coaliția aflată la putere în afară de discuți puierile, fără sens și luarea unor măsuri concrete, mai ales în privința ameliorării prețurilor, care cresc de la o zi la alta (săptămâna trecută, prețul gazului a mai urcat cu 20%), nu se întrevede nimic bun, decât o sărăcie în creștere a majorității populației și imposibilitatea de a mai putea plăti facturile la gaz și energie electrică. Bucuria samsarilor din domeniu energiei care adună împreună cu Guvernul, cu japca, miliarde de lei de pe spinarea poporului.

IOAN HUSAR

Lasă un comentariu