UN ROMÂN, ÎN ECHIPA DE LA CAMBRIDGE, CARE A INVENTAT FRUNZE ARTIFICIALE CARE PRODUC COMBUSTIBIL DIN APĂ ȘI LUMINĂ

Distribuie pe:

Cercetătorii au dezvoltat “frunze artificiale” plutitoare care generează combustibil nepoluant din lumina soarelui și apă. În cele din urmă, acestea ar putea produce combustibil nepoluant la scară largă pe mare.

De câțiva ani, grupul de cercetare al profesorului Erwin Reisner din Cambridge lucrează pentru a aborda problema energiei și epuizarea combustibililor fosili în viitor prin căutarea de soluții durabile și alternative la benzină.

Grupul s-a axat pe principiile fotosintezei. În 2019, cercetătorii au dezvoltat o frunză artificială care produce gaz de sinteză - un intermediar cheie în producția multor substanțe chimice și farmaceutice, chiar din lumina soarelui, dioxid de carbon și apă.

“Frunzele artificiale ar putea reduce substanțial costul producției durabile de combustibil, dar, din moment ce sunt atât grele, cât și fragile, sunt dificil de produs la scară și de transport”, a spus dr. Virgil Andrei de la Departamentul de Chimie Yusuf Hamied din Cambridge, colaboratorul lucrării.

“În acest studiu, noi demonstrăm că putem fabrica frunze artificiale subțiri, ușoare și flexibile. Aceste frunze folosesc de 15 ori mai puțin material față de tehnologiile convenționale, care aduce avantaje economice și ecologice. În plus, panourile pot pluti pe suprafața apei ca o frunză de lotus, ceea ce înseamnă că nu concurăm cu agricultura sau terenul de locuit”, a mai declarat Virgil Andrei, citat de spotmedia.ro

“Am vrut să vedem cât de mult putem reduce materialele pe care le folosesc aceste dispozitive, fără a le afecta performanța”, a spus Reisner care a condus cercetarea.

“Dacă putem tăia materialele suficient de mult încât să fie suficient de ușoare pentru a pluti, atunci apar noi modalități de utilizare a acestor frunze artificiale”, a precizat acesta.

Testele în aer liber ale frunzelor ușoare de pe râul Cam au arătat că pot transforma lumina soarelui în combustibili la fel de eficient ca frunzele plantelor.

Este prima dată când se generează combustibil curat pe apă și, dacă sunt extinse, frunzele artificiale ar putea fi folosite pe căile navigabile, în porturi sau chiar pe mare și ar putea ajuta la reducerea dependenței industriei maritime globale de combustibilii fosili. Rezultatele sunt raportate în revista Nature.

E un dispozitiv care nu numai că funcționează, dar arată și ca o frunză adevărată.

“Acest studiu demonstrează că frunzele artificiale sunt compatibile cu tehnicile moderne de fabricație, reprezentând un pas timpuriu către automatizarea și extinderea producției de combustibil solar. Fermele solare au devenit populare pentru producerea de energie electrică; ne imaginăm ferme similare pentru producerea combustibilului”, a spus Andrei.

Testele au arătat că noile frunze artificiale pot diviza apa în hidrogen și oxigen sau pot reduce dioxidul de carbon într-un gaz de sinteză.

Lasă un comentariu