AM PUTEA AVEA ÎNCĂ DOUĂ ZILE LIBERE LEGAL, CARE VIN IMEDIAT DUPĂ REVELION

Distribuie pe:

PSD a depus un proiect de lege la Senat, prin care propune ca zilele de 6 (Boboteaza) și 7 ianuarie (Sfântul Ioan) să fie declarate sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Proiectul e inițiat chiar de președintele partidului, Marcel Ciolacu, dar și de liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, transmite News.ro.

Motivarea? În România, 16.307.004 cetățeni sunt creștini ortodocși, ceea ce reprezintă 86,45% din populația totală declarată a țării, iar ei trebuie să meargă de Bobtează la biserică pentru a lua apă sfințită.

În plus, “Praznicul Botezului Domnului sărbătorit anual pe data de 6 ianuarie este sărbătorit și de către credincioșii romano-catolici, greco-catolici și penticostali, care, potrivit aceluiași recensământ, însumează 7,34% din populația României”.

Inițiatorii susțin că “sărbătoarea Botezului Domnului (Epifania) sau Bobotează, așa cum mai este numită în termeni populari, este unică și prin aceea că, în această zi, cea mai mare parte a credincioșilor ortodocși sunt prezenți la biserică pentru a primi Agheasmă Mare; în tradiția ortodoxă”.

Social-democrații mai arată că sfințirea cea mare a apei sau Agheasma Mare e o rânduială liturgică săvârșită doar de Bobotează, iar oamenii trebuie să poată ajunge la biserică și astfel li se asigură libertatea de religie garantată de Constituție și Declarația Universală a Drepturilor Omului.

Inițiatorii menționează că în mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croația, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanța ei religioasă.

Cât despre ziua imediat următoare, pesediștii spun că pe 7 ianuarie, creștinii ortodocși care utilizează calendarul neîndreptat (zis de stil vechi) serbează Crăciunul.

“Din acest motiv, mai multe țări din Europa, precum Belarus, Grecia, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina, Cipru au reglementat data de 7 ianuarie ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. În acest context, dată fiind importanța religioasă a zilei de 7 ianuarie, considerăm necesară și declararea acesteia ca sărbătoare legală în care nu se lucrează”, afirmă PSD.

Fiind propusă chiar de Marcel Ciolacu, legea are șanse mari să treacă rapid de Parlament și poate chiar din 2023 să avem aceste două zile libere în plus, care vin chiar după liberele de Crăciun și Revelion.

Lasă un comentariu