FRUCTELE DE CĂTINĂ, BENEFICII ȘI PROPRIETĂȚI

Distribuie pe:

Ca multe alte fructe sau legume, fructele de cătină reprezintă un ajutor de nădejde pentru organism, dacă sunt consumate regulat și dacă, desigur, știm să le folosim în avantajul nostru.

Cătina este un arbust care poate ajunge până la șase-șapte metri înălțime. Deși nu este deloc o plantă prietenoasă, fiindcă are numeroși țepi pe ramuri, fructele sunt cele care au atras atenția și care s-au făcut remarcate prin proprietățile pe care le au, dar și prin beneficiile pe care le aduc organismului dacă sunt consumate în mod regulat.

Fructele de cătină sunt verzi la început, dar cu cât se coc mai mult, cu atât capătă o culoare galben-portocalie. Deși se obțin o mulțime de preparate din frunze, muguri sau scoarță, fructele sunt cele mai valorificate părți ale arbuștilor de cătină.

Ce proprietăți au fructele de cătină

* Fructele de cătină au un conținut foarte mare de vitamina C, de zece ori mai mult decât citricele.

* Conțin vitamina A.

* Complexul de vitamine B este și el prezent în fructele de cătină.

* La acestea se adaugă vitaminele E, K, P și F.

* Fructele de cătină conțin și mult beta-caroten, mai mult și decât morcovii.

* În aceste super-fructe mai regăsim calciu, fosfor, magneziu, potasiu, fier, sodiu, aminoacizi și enzime.

Beneficiile fructelor de cătină pentru organism

Deși nu poate fi considerat drept tratament pentru cancer, specialiștii spun că sucul de cătină poate fi considerat un adjuvant de nădejde în lupta contra acestei boli. Are un conținut ridicat de antioxidanți care luptă neîncetat împotriva radicalilor liberi.

Dacă ajungi să introduci fructele de cătină în alimentația ta zilnică, atunci trebuie să afli că acestea te ajută să scapi de LDL (colesterolul rău). Tensiunea arterială este redusă, deci poți reduce concomitent și șansele de infarct sau de accidente vasculare.

Fructele de cătină mai pot regla și nivelul de zahăr din sânge, ceea ce înseamnă că sunt de ajutor și persoanelor care se confruntă cu diabetul.

Datorită conținutului mare de vitamina C, fructele de cătină ajută organismul să se apere de agenții externi care ne pot face rău. Vitamina C este un adevărat dispozitiv de întărire a organismului, care contribuie la sănătatea și recuperarea întregului corp.

Fructele de cătină pot ajuta și la îmbunătățirea vederii. Datorită cantității mari de beta-caroten din aceste fructe, ele pot preveni apariția cataractei, dar îți pot proteja vederea și de alte boli sau factori nefavorabili.

Cătina este un adevărat pansament gastric pentru persoanele care se confruntă cu probleme ale stomacului. Sucul din fructe de cătină te ajută să scapi de constipație, îți poate calma durerile sau inflamațiile abdominale.

Fructele de cătină sunt folosite cu succes și în industria cosmetică. Acestea joacă un rol important în încetinirea procesului de îmbătrânire, te ajută să îți păstrezi pielea tânără. Indiferent că alegi produse pe bază de cătină sau consumi fructele ca atare, rezultatele sunt vizibile, spun oamenii de știință.

Serotonina pe care o conțin fructele de cătină te poate ajuta să rămâi calm, să scapi de stres și să fii o persoană mereu optimistă.

Cum poți consuma cătina

Fructele de cătină se pot consuma ca atare, în starea lor naturală, pentru a te bucura pe deplin de beneficiile aduse de ele.

Cătina se mai poate consuma însă și sub formă de pulbere, sirop, ulei, ceai, suc sau capsule.

Acestea se pot introduce în alimentație într-o mulțime de variante. Fie consumi fructele de cătină cu miere, propolis sau polen, fie le adaugi în prăjituri. Sucul de cătină poate înlocui cu succes oțetul alimentar din salate.

Lasă un comentariu