VIN VREMURI GRELE ȘI UNII SE PUN LA ADĂPOST! SALARIILE PRIMARILOR, VICEPRIMARILOR, PREȘEDINȚILOR ȘI VICEPREȘEDINȚILOR DE CONSILII JUDEȚENE AU FOST MAJORATE

Distribuie pe:

- În această categorie intră și personalul din aparatul de lucru al primăriilor -

Camera Deputaților a adoptat, marți, proiectul de aprobare a OUG 115/2022, aprobând un amendament care prevede creșterea salariilor pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene și a personalului din aparatul de lucru al primăriilor.

S-au înregistrat 168 voturi “pentru”, 79 “contra” și 4 abțineri.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.115/2022, referitor la acordarea, începând cu luna august 2022, a unei pătrimi din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017, pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2021, precum și acordarea, începând cu luna august 2022, pentru personalul nou-încadrat, pentru personalul numit/încadrat în aceeași instituție/autoritate publică pe funcții de același fel, inclusiv pentru personalul promovat în funcții sau în grade/trepte profesionale și pentru personalul care avansează în gradația corespunzătoare tranșei de vechime în muncă în perioada ianuarie-iulie 2022, a unei pătrimi din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017, pentru anul 2022 și cel din luna iulie 2022.

Deputații au introdus un amendament care prevede majorarea indemnizațiilor persoanelor care ocupă funcții de demnitate publică alese din cadrul organelor autorității publice locale.

“Prin excepție, începând cu data de 1 noiembrie 2022, cuantumul brut al indemnizațiilor lunare de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice prevăzut în anexa nr. IX lit.C la Legea-cadru nr. 153/2017 (...) se stabilește prin înmulțirea coeficientului prevăzut de Legea cadru nr. 153/2017 (...), cu salariul minim brut pe țară garantat în plată stabilit potrivit legii pentru anul 2021”, prevede textul adoptat.

Totodată, deputații au eliminat din varianta adoptată anterior de Senat textul care prevedea creșterea salariilor parlamentarilor și a personalului de specialitate implicat în procesul legislativ din cadrul Secretariatului General al Guvernului, serviciilor Parlamentului, Consiliului Legislativ și Administrației Prezidențiale.

La dezbateri, deputații AUR și USR au criticat majorarea salariilor primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților consiliilor județene, în timp ce reprezentanții PNL, PSD și UDMR și minorități au susținut că aleșii locali trebuie să beneficieze de salarii mai mari pentru a nu fi discriminați.

“Ați făcut un artificiu de imagine și ați introdus parlamentarii în toată această ordonanță de urgență ca să se uite de fapt cui vreți să dați sporuri. În afară de parlamentari, trebuiau eliminați și primarii, consilierii locali, președinții de consilii județene și consilierii județeni pentru că nu e un moment potrivit. O să creăm falii în societate, tot mai mulți oameni sunt nemulțumiți, sunt oameni cu salarii de 1.500 lei, cu pensii de 1.000 lei, cu ajutoare de handicap de 300 și 500 lei”, a spus deputatul AUR George Simion.

Deputatul USR Oana Țoiu a susținut că actuala coaliție îi pune pe primul loc pe demnitari.

“Coaliția renunță la votul românilor. Îi puneți pe primul loc pe demnitari. În România, în care unul din trei angajați are sub salariu minim, sunt măriri de 1.700 de lei la cei care sunt în fruntea salarizării. (...) Salariile pot fi crescute și fără acest amendament. Ce creșteți? Sunt salariile demnitarilor, ale celor care au deja salarii mari. E coaliția nedreptății”, a adăugat Țoiu.

Deputatul PNL, Florin Roman a spus că trebuie “dreptate” pentru primari.

“Niciunul dintre cei care suntem aici nu am fost aleși vreodată în calitate de parlamentari uninominal, ci am fost aleși pe listele unor formațiuni. Cineva încearcă să spună astăzi că ceea ce au ales oamenii în mod direct nu este reprezentativ. Eu cred că este o foarte mare greșeală. Așa cum

s-a atacat biserica, așa cum se atacă armata, așa cum se atacă administrația publică locală, oamenii aleși direct de cetățeni, este o foarte mare greșeală. Opriți atacul la instituțiile importante și democratice ale statului român”, a afirmat Roman.

El a mai spus că, prin amendamentele introduse, se repară o discriminare “care spune că toți bugetarii din 2018 până în 2022 trebuie să ajungă la un nivel egal”.

“Astăzi ce facem? Venim și îi atacăm pe aleșii locali. De ce să-i atacăm pe aleșii locali? Pentru că fac apă, pentru că fac drum, pentru că fac canal, pentru că fac dispensare, pentru că fac educație?”, a adăugat deputatul PNL, menționând că proiectul de lege trebuie votat pentru ca primarii să nu fie discriminați.

Deputatul UDMR Csoma Botond a afirmat că prin acest proiect se repară o inechitate care există de ceva vreme.

“Nu poate să existe o diferență între administrația publică centrală și administrația publică locală. Nu trebuie să-i anatemizăm și să-i împroșcăm cu noroi pe primari, viceprimari, vicepreședinți și președinți de consilii județene. Nu trebuie să avem o abordare de luptă de clară și să-i asmuțim pe oameni împotriva administrațiilor locale pentru că nu rezolvăm nimic”, a spus deputatul UDMR.

Deputatul PSD Alfred Simonis a arătat că aleșii locali trebuie să beneficieze de salarii mărite pentru ca administrațiile publice locale să fie performante.

“Ceea ce s-a întâmplat la Senat a fost o eroare. Erori s-au mai făcut - spre exemplu, atunci când USR a votat pensii speciale la Consiliul Concurenței. AUR a votat la Senat creșterea salariilor parlamentarilor și au spus că a fost o eroare. Dacă vă acceptăm noi erorile, acceptați-le și voi pe ale noastre”, a afirmat Simonis.

El a dat exemple privind majorarea salariilor aleșilor locali, susținând că salariul primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, ar crește cu 1.000 lei.

“Avantajul este că și salariile angajaților vor crește odată cu salariul primarului și viceprimarului”, a mai spus Simonis, menționând că aceste salarii trebuie mărite dacă se dorește ca administrațiile publice să fie performante. Camera Deputaților este for decizional. (Agerpres)

Lasă un comentariu