NATO: UN ATAC ÎMPOTRIVA INFRASTRUCTURII ALIAȚILOR VA FI ÎNTÂMPINAT CU UN RĂSPUNS HOTĂRÂT

Distribuie pe:

Un atac deliberat împotriva infrastructurii aliaților va fi întâmpinat cu un răspuns hotărât, a declarat ieri secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, în urma a ceea ce el a numit acte de “sabotaj” asupra conductelor Nord Stream, transmite Reuters. “Toate informațiile disponibile în prezent indică faptul că acesta este rezultatul unor acte de sabotaj deliberate, nesăbuite și iresponsabile'“, a menționat Consiliul Nord-Atlantic într-o declarație postată pe website-ul NATO.

“Aceste scurgeri cauzează riscuri pentru navigație și pagube substanțiale pentru mediu. Susținem investigațiile aflate în desfășurare pentru a afla originea pagubelor. Noi, ca Aliați, suntem angajați să fim pregătiți pentru, să descurajăm și să ne apărăm împotriva utilizării coercitive a energiei și a altor tactici hibride de către actori statali și non-statali. Orice atac deliberat împotriva infrastructurii esențiale a Aliaților va fi întâmpinat cu un răspuns unit și hotărât”, adaugă documentul citat.

Patru scurgeri de gaz din conductele Nord Stream 1 și 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost semnalate în această săptămână în zonele economice exclusive ale Danemarcei și Suediei.

Livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia luna aceasta, iar noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare în urma sancțiunilor europene impuse Moscovei după începerea agresiunii militare contra Ucrainei. Deși scoase din funcțiune, cele două conducte au rămas pline cu gaz. (Agerpres)

PUTIN SEMNEAZĂ ASTĂZI TRATATELE DE ADERARE LA RUSIA A REGIUNILOR UCRAINIENE DONEȚK, LUGANSK, HERSON ȘI ZAPOROJIE

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, va semna vineri tratatele privind anexarea la Rusia a regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, a anunțat joi Kremlinul, transmit agențiile de presă internaționale.

“Ceremonia de semnare va avea loc mâine (vineri - n.r.)”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, în conferința sa de presă telefonică zilnică. Peskov a adăugat că ceremonia va avea loc în Sala Sfântul Gheorghe din Marele Palat al Kremlinului la ora locală 15.00 (12:00 GMT), potrivit EFE.

Vor fi semnate acorduri “cu toate cele patru teritorii care au organizat referendumuri și au făcut solicitări corespunzătoare părții ruse”, a precizat Peskov.

Peskov a mai anunțat că Putin va susține tot vineri un “amplu discurs”, după ceremonia de semnare a tratatelor de anexare și se va întâlni cu administratorii regiunilor ucrainene numiți de Moscova, conform AFP.

Liderii celor patru regiuni separatiste controlate de Rusia în Ucraina s-au deplasat încă de miercuri seară la Moscova pentru această ceremonie, după referendumurile ilegale organizate de Rusia în Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, considerate adevărate “simulacre” de Kiev și Occident.

Decizia lui Putin de a încorpora în teritoriul Rusiei cele patru regiuni ale Ucrainei înseamnă că Moscova va anexa zone ample din estul și sudul țării vecine, reprezentând circa 15% din întregul teritoriu ucrainean, notează Reuters. (Agerpres)

Lasă un comentariu