TOPUL RISCURILOR: INCENDIILE ȘI FURTURILE DIN LOCUINȚE

Distribuie pe:

Topul riscurilor în primul semestru al acestui an a fost dominat de incendii și furturi din locuințe, la medii similare cu anii precedenți, dar au fost înregistrate mai puține inundații, arată datele instituțiilor oficiale din domeniu, solicitate și analizate de Asociația Pentru Promovarea Asigurărilor (APPA). Astfel, în primele 6 luni ale anului în curs, la nivelul național, au fost înregistrate 7.669 de infracțiuni de furt din locuințe, conform datelor Inspectoratului General al Poliției Române - IGPR.

“Autorii de furturi din locuințe ce acționează prin escaladarea ferestrelor imobilelor vizează căi de acces facile, fapt ce poate duce la o vulnerabilitate mai ridicată a imobilelor situate la etaje inferioare sau la ultimul etaj al unei clădiri, au atras atenția reprezentanții IGPR. Pe linia furturilor din locuințe comise prin efracție, principalele modalități folosite de autori sunt forțarea căilor de acces (uși sau geamuri) și escaladare”, se arată în comunicatul transmis luni APPA. De asemenea, datele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) arată că, în perioada analizată, s-au înregistrat 27.483 de incendii în toată țara, dintre care 4.195 s-au manifestat la locuințe.

Potrivit sursei citate, principalele cauze generatoare de incendii la locuințe în primul semestru din 2022 au inclus: coșuri de fum defecte sau necurățate (40%), instalații electrice defecte sau improvizate (19%), mijloace de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate (12%) și fumatul (9%). Din cele 4.195 de incendii manifestate la locuințe, 3.605 au afectat locuințe de tip unifamilial (case de locuit) și 590 le-au afectat pe cele de tip multifamilial (locuințe în blocuri de locuit).

Cele mai multe incendii la locuințe au fost înregistrate în lunile ianuarie (1.072) și martie (993), iar județele cele mai afectate au fost București - Ilfov (295), Suceava (259), Bacău (223) și Prahova (195), au arătat datele IGSU.

În ceea ce privește inundațiile, în primele 6 luni ale anului s-a intervenit în 348 de cazuri pentru limitarea/ înlăturarea efectelor inundațiilor, județele cele mai afectate de acest tip de risc fiind București - Ilfov (65), Dolj (32), Prahova (25) și Hundeoara (24). În comparație cu perioada similară a anului trecut, se constată o scădere cu 71% a numărului intervențiilor pentru limitarea/ înlăturarea efectelor inundațiilor.

APPA menționează că în urma unei analize a datelor disponibile pe site-ul Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP), în prima jumătate a acestui an au avut loc 151 de seisme pe teritoriul României, cu magnitudini cuprinse între 2 și 4,7 grade pe scara Richter. Chiar dacă majoritatea cutremurelor au fost înregistrate în zona seismică Vrancea, au existat seisme și în Dobrogea, Muntenia, Moldova, Banat sau Crișana. Cele mai multe au avut loc în luna iunie (29).

“Pentru al X-lea an consecutiv, campania națională de informare «Luna Asigurărilor de Locuințe» le reamintește românilor de importanța asigurării propriei case. Astfel, pe întreaga durată a lunii octombrie, informațiile de bază despre rolul și beneficiile asigurărilor de locuințe vor fi transmise alături de cele mai importante detalii pe care românii trebuie să le cunoască despre riscurile care le amenință casele și despre ce pot face pentru a reduce cât mai mult apariția și efectele acestora”, transmite Asociația Pentru Promovarea Asigurărilor în comunicat.

Obiectivele proiectului includ: creșterea gradului de conștientizare a românilor cu privire la pericolele la care le este expusă locuința, informarea românilor cu privire la formele de protecție financiară pe care le oferă încheierea unei asigurări obligatorii sau facultative de locuință și informarea românilor cu privire la măsurile de siguranță pe care le pot lua pentru a reduce apariția acestor riscuri și, dacă apar, pentru a se proteja financiar de impactul lor.

Campania “Luna Asigurărilor de Locuințe” este inițiată de APPA și se desfășoară cu sprijinul PAID România, UNSAR - Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, FGA - Fondul de Garantare a Asiguraților și UNSICAR - Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări din România.

De asemenea, proiectul este realizat cu sprijinul unui număr de 24 de parteneri, respectiv societăți de asigurare active pe piața românească. (Agerpres)

Lasă un comentariu